Megújuló édesvízkészlet mennyiségének és felhasználásának alakulása az Európai Unióban és vízhiányos régiókban 1958 és 2017 között

Dátum
Szerzők
Varga, Erika
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz elengedhetetlen az élet fennmaradásához. Azonban Földünk édesvízkészleteinek csökkenése az emberiség egyik legfontosabb globális problémája. A globális klímaváltozás, a vízszennyezés, a népességnövekedés és a gazdasági ágazatok megnövekedett vízfelhasználása miatt fokozatosan csökken az egy főre jutó édesvízkészlet a világon. A gazdasági ágazatok közül a mezőgazdaság hasznosítja legnagyobb mértékben az édesvízkészleteket, de jelentős az energiatermelés, az ipar és a háztartások vízfogyasztása is.
Diplomamunkámban az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet által létrehozott Aquastat adatbázis segítségével vizsgálom a megújuló édesvízkészlet mennyiségének és felhasználásának változását 1958 és 2017 közötti időszakban. Dolgozatom elkészítése során megvizsgáltam az egy főre jutó vízfelhasználást, az egy főre jutó megújuló vízkészletet és a megújuló vízkészletek felhasználási arányát. Ezeknek a változóknak a vizsgálatát elvégeztem az Európai Unióban - kiemelve Magyarországot - valamint a világ vízhiányos régióiban.

Leírás
Kulcsszavak
vízhiány, vízfelhasználás, vízkészlet
Forrás