Gesztusvezérelt Orvosi Annotáló Program Fejlesztése

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A diagnosztikai célú felvételek manuális elemzése mellett egyre több területen jelentek meg fél-automatikus illetve teljesen automatikus módszerek is, melyhez a gépi tanulás fejlődése jelentős lökést adott. Az irányított tanuló módszerek alkalmazásához azonban elengedhetetlen egy megfelelő, lehetőség szerint nagyméretű tanító adatbázis használata, ezért egyre inkább elterjedtek az annotálást segítő szoftverek is.

A dolgozat célja az általam fejlesztett AT Annotation program bemutatása, mely egy könnyen kezelhető, több felhasználós, elsősorban orvosi célra szánt annotáló szoftver, amely a hagyományos vezérlés lehetősége mellett, biztosítja a teljes egészében kézi gesztusok általi vezérelhetőséget is.

A program lényeges lelkét az annotációk létrehozását, kezelését és tárolását biztosító, grafikus felülettel rendelkező modul adja, melyet természetesen úgy kellett kialakítani, hogy bizonyos funkciók esetén támogassa a felhasználók konkurens hozzáférését is. A természetes módon való vezérlés alapját, az annotációk gesztusokkal történő létrehozását egy virtuális panel biztosítja, mely lényegében egy szoftveres utón megvalósított, multi-touch megoldást támogató érintőképernyős felület. A panel létrehozásához a Kinect szenzor által adott mélységképet használom.

A szoftver támogatja a digitális metszetek tárolására használt mirax kiterjesztésű fájlok kezelését. Beépítésre kerültek olyan képfeldolgozási műveletek, melyek az annotálás gyorsítására irányulnak, például szegmentáló módszerek az objektumok kijelölésének megkönnyítésére.

A program fejlesztése C++ nyelven történt, ezen belül a grafikus felület fejlesztése Qt fejlesztői készlet segítségével, míg a mélységképek feldolgozása az OpenCV könyvtárcsomag használatával valósult meg.

Leírás
Kulcsszavak
annotáció, gesztusvezérlés, virtuális panel
Forrás