Hallgatói dolgozatok (Vidékfejlesztés, Regionális Gazdaságtan és Turizmusmenedzsment)
Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez
Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Vidékfejlesztés, Regionális Gazdaságtan és Turizmusmenedzsment Intézet 2024-ig végeztt hallgatóinak diplomamunkáit tartalmazó gyűjteménye. A dolgozatok kizárólag az egyetem IP címeiről érhetők el.
Böngészés
Hallgatói dolgozatok (Vidékfejlesztés, Regionális Gazdaságtan és Turizmusmenedzsment) Szerző szerinti böngészés "Antal, Gabriella"
Megjelenítve 1 - 5 (Összesen 5)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető Az energiaellátás helyzete és napjaink globális kihívásaiSzabó, Beáta; Antal, Gabriella; DE--Gazdaságtudományi KarSzakdolgozatomban a világ energiaellátását valamint a globális kihívásait mutatom be. Az első részében a globális kihívásokkal foglalkoztam, majd rátértem az egyik fontos problémára az energiaellátásra. Részletesen bemutatom, hogyan alakult a világon, európai uniós szinten és Magyarországon az energiatermelés valamint felhasználás. Említést teszek a szén-dioxid kibocsátásra is. Végül bemutatom, hogy az EU 2020-as energiára vonatkozó célokat hogyan sikerült teljesíteniük az EU tagállamainak.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A húsfogyasztás helyzetének és a húsfogyasztási szokások vizsgálataHázi, Mónika Katalin; Antal, Gabriella; DE--Gazdaságtudományi KarSzakdolgozatom témája a fogyasztói szokások alakulása a húsfogyasztás esetében. A fogyasztói szokásokat egy online Google kérdőív segítségével mértem fel, melyek hozzájárultak a dolgozatom elvégzéséhez. Azért választottam ezt a témát, hiszen tanulmányaim során ráébredtem, fontos odafigyelni a termékek minőségére, hiszen egészségünk a legfontosabb. Úgy érzékeltem a lakosság nem veszi ezt figyelembe döntései során, leginkább a hagyományos, jól bevált termékeket vásárolják, abban az esetben is, ha az egészségtelen és nem nyitottak újdonságokra.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Ipari meggytermesztés gazdasági elemzése egy családi gazdaság példáján keresztülKujbus, Mihály Dávid; Antal, Gabriella; DE--Gazdaságtudományi KarA szakdolgozatomat egy ipari meggyültetvény gazdasági elemzésére alapoztam, megvizsgáltam a globális,európai és hazai gyümölcstermesztés helyzetét. Bemutatásra került a gazdaság és az általa telepített meggyültetvény beruházási időszaka,majd az utóbbi évek költség-jövedelem helyzete. Megvizsgáltam a gazdaság eredményességét, elemzésemből következtetéseket vonhattam le,amelynek változtatása eredményesebbé teheti a termesztést.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Juhtenyésztés és szántóföldi növénytermesztés gazdasági elemzése egy családi gazdaság példáján keresztülBaráth, Rafaella; Antal, Gabriella; DE--Gazdaságtudományi KarDolgozatomban a családi vállalkozások folyamatai kerültek bemutatásra, szó volt arról, hogy milyen feltételeknek kell megfelelniük, hogy mik a céljai, előnyei hátrányai és a csoportjai, bemutatásra került az állat és növénytermesztés kezdeti stádiumai. Ezek után konkrét példaként a saját gazdaságunkat elemeztem főként üzemtani szempontból, bemutatattam, hogy az általunk termesztett növények mekkora jövedelemmel járnak és, hogy ezeknek milyen munkafolyamatai vannak, valamint a gazdaságunk által tenyésztett állatok főként a juhok bemutatására is sor került. A dolgozatom fő része az Üzemtan órákon tanult költség-jövedelem elemzés alapján készítettem el. Elsődleges célom a megírással az volt egy olyan kis családi gazdálkodás helyzetét mutassam be állat és növénytermesztés szempontjából, amely már az 1900-as évek eleje óta aktív jövedelmet biztosít a családom részére.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A szőlő- és bortermelés, fogyasztás és kereskedelem helyzete a világban, az EU-ban és MagyarországonBányai, Dominik; Antal, Gabriella; DE--Gazdaságtudományi KarA szőlő és a bor mindig is fontos helyet foglalt el az európai civilizáció fejlődésében és a keresztény kultúrkörben egyaránt. Különlegessége már abban megjelenik, hogy már az ókorban felülmúlta gazdasági szerepét, hiszen valami sokkal magasztosabb Istentől eredeztethető dolognak gondolták a bort, nem csak egy egyszerű alkoholos italnak. Megjelenése óta a bor kapcsolódik a kultúrához és a művészetekhez egyaránt. Szakdolgozatom megírása során arra törekedtem, hogy bemutassam a szőlő evolúcióját, kialakulását, terjedését a világban, hogy, hogyan terjedt a szőlőtermesztés az ókorban, a középkorban és az újkorban.