Szerző szerinti böngészés "Fejes, Veronika"
Megjelenítve 1 - 3 (Összesen 3)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Szabadon hozzáférhető Comparison of macroelement and microelement contents of conventionally and organically grown crops(2012-12-16) Fejes, Veronika; Győri, Zoltán; Bardócz, ZsuzsaNowedays one of the most important issues to discuss is the healthy nutrition: feeding our bodies with high quality nutrients, which is free of chemical residues. The demand for healthy and nutritious food is increasing worldwide, that results in the growing popularity of consumption of organic food. Several studies dealing with the nutrient content of traditional and organic food have been published lately, since it became clear that eating food contaminated with chemical residues damage to health, food and the environment. Therefore it would be desirable to find out if organic food is really superior to conventional one. In our study we analyzed the dry matter, ash, macroelement and trace element content of organically and conventionally grown crops (carrot root, potato tuber and parsnip). Our results provide further information to consumers about the nutritional value of organic and conventional crops.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A serdülőkori testi- és lelki egészségtudat fejlesztésének lehetőségei a gimnáziumi biológia órákon(2012-12-14T20:55:34Z) Fejes, Veronika; Barta, Ágnes; DE--TEK--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai IntézetA mai modern társadalomban a középiskolás serdülő gyermekek kiemelt célcsoportot jelentenek az egészségfejlesztés számára. Napjainkra a fiatalok egészségkárósító szerekkel való kapcsolata jelentősen megnövekedett, emellett körükben számolni kell a mentális- és táplálkozási zavarok, továbbá a korai és felelőtlen szexuális élet megjelenésével is. Az iskolának mind a családból, mind a társadalomból jövő személyiségkárosítást és a gyermekbe beépülő rossz motivációkat és viselkedéssémákat ellensúlyoznia kell, mely a mai helyzetben igen nagy kihívás. Ezen feladatok végrehajtása csak magas szintű rendszerszemlélettel lehetséges.Tétel Szabadon hozzáférhető Study of traditional folk foods from the point of view of nutrition in Hajdú-Bihar County(2010-12-15) Fejes, Veronika; Győri, Zoltán; Bardócz, ZsuzsaHealthy nutrition is one of the major topics of our days. The occurrence of the so called “civilization diseases” is increasing continuously as a result of the changes in our nutritional habits and life-style. It was thought that folk nutrition at the beginning of the 19. Century had several beneficial effects on health. For this reason it was decided to study the food and nutritional habits of the population of Hajdu-Bihar County around the 1930s on the basis of literary sources to see how well they do match with modern requirements of healthy nutrition.