Szerző szerinti böngészés "Kathi, Evelin"
Megjelenítve 1 - 1 (Összesen 1)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető Állati és növényi eredetű zsiradékok összehasonlítása jódszám alapjánKathi, Evelin; Kincses, Sándorné; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarA zsírok és olajok fontos szerepet töltenek be mindennapi életünkben: szervezetünk építőkövei, zsíroldható vitaminok felszívódásához nélkülözhetetlenek. Mindezek mellett a gasztronómia elengedhetetlen eleme. A minőség azonban minden esetben kulcsfontosságú. A jódszám az egyik gyakran használt minőségjelző. A szakdolgozatomban három állati eredetű zsírt (mangalica-, sertés- és kacsazsír) és három növényi eredetű olajat (kókusz-, napraforgó- és olívaolaj) hasonlítottam össze, a mért jódszámok alapján. A jódszám esetleges befolyásoló tényezőit is megvizsgáltam a szírsavösszetétel alapján. Mind a jódszám, mind a zsírsavösszetétel elemzés a várakozásoknak megfelelő értékeket produkáltak. Emellett a zsírsav analízis beigazolta vagy éppen cáfolta a feltételezett befolyásoló paramétereket.