Szerző szerinti böngészés "Mezei, Szabolcs"
Megjelenítve 1 - 2 (Összesen 2)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető Aspergillus niger második alternatív oxidázának filogenetikai elemzéseMezei, Szabolcs; Karaffa, Levente; Márton, Alexandra; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetAz alternatív oxidáz számos élőlényben kiemelt szereppel bír, például segíti a beporzást, az antivirális védekezést, oxigénszegény körülmények között a redukált kofaktorok regenerálását, és a reaktív oxigén és nitrogén gyökök elleni védelmet. Léteznek olyan élőlények, melyeknek genomja egynél több alternatív oxidáz gént kódol. Ilyen az ipari biotechnológiában gyakran használt Aspergillus niger fonalas penészgomba is, melyben két alternatív oxidáz gén található. A gombában az alternatív oxidáz a citromsav gyártásának elengedhetetlen eleme. Diplomamunkám elkészítéséhez filogenetikai elemzést végeztem, mely az Aspergillus niger-ben megtaláható második alternatív oxidáz gén eredetének meghatározására irányult.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Oxigén és citromsav termelés kapcsolata: hogyan befolyásolja a rázatás mértéke a kihozatalt?Mezei, Szabolcs; Karaffa, Levente; Márton, Alexandra; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetA citromsav vezető szerepet tölt be a szerves savak piacán, éves termelése mára meghaladja a 2,1 millió tonnát. Sokoldalúsága folytán több iparágban is fontos összetevő. Előállítása túlnyomórészt süllyesztett fermentációs technológiával történik az Aspergillus niger nevű fonalas penészgomba alkalmazásával. Az egyre növekvő kereslet miatt a gyártás hatékonyságának fejlesztése elengedhetetlen. Szakdolgozatom elkészítése során azt vizsgáltam, milyen hatással van a rázatás sebessége, ezáltal pedig a tápközeg oxigénellátottsága az Aspergillus niger citromsav termelésére. A kísérletek során Erlenmeyer lombikokba spórával és micéliummal leoltott tenyészeteket különböző percenkénti fordulatszámon rázattunk. A fermentlé citromsav tartalmát folyamatosan mértük. Az egyes fermentációknál eredményül kapott adatokat kielemeztem és összevetettem egymással.