Szerző szerinti böngészés "Micsinai, Adrienn"
Megjelenítve 1 - 7 (Összesen 7)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Szabadon hozzáférhető Comparison of sample preparation methods for the identification of Staphylococcus Aureus by MALDI-FOF MS(2019-05-23) Horváth, Brigitta; Peles, Ferenc; Bereczki, László; Széll, András; Sipos, Rita; Erős, Ágnes; Lovász, Csaba; Micsinai, AdriennCoagulase-positive staphylococci include 3 species, Staphylococcus aureus, S. hyicus and S. intermedius. Of these three species, S. aureus is the most well-known human pathogen. S. aureus is part of the human and animal normal microbiota, however, it is capable of producing several staphylococcal enterotoxins (SEs) that cause intoxication symptoms of varying intensity in humans after consuming contaminated food. Selective media which are used for the determination of coagulase-positive staphylococci from foods are not able to identify isolates at a species. With the MALDI-TOF MS technique, we can identify S. aureus cheaper and faster than by using molecular methods. This paper describes the results of the study of the presence of coagulase-positive staphylococci and S. aureus in many food products, and the application of three sample preparation methods: direct sample preparation, formic acid suspension and ethanol extraction.Tétel Szabadon hozzáférhető Comparison of sample preparation methods for the identification of Staphylococcus Aureus by MALDI-FOF MS(2019) Horváth, Brigitta; Peles, Ferenc; Bereczki, László; Széll, András; Sipos, Rita; Erős, Ágnes; Lovász, Csaba; Micsinai, AdriennTétel Szabadon hozzáférhető Development of seed analyses by means of various matrix solutions and the MALDI-TOF MS technique(2019-05-23) Bojté, Csilla; Lovász, Csaba; Tímár, Eszter; Lajkó, László; Nagy, János; Nagy, Nikoletta Edit; Bodnár, Karina; Czerődiné Kempf, Laura; Horváth, Brigitta; Micsinai, Adrienn; Tóth, SzilárdThe earth's population is growing steadily, currently accounting for about 7.3 billion people. Population growth causes food demand to rise, approximately 36 million people die each year due to starvation or related diseases. One solution to this problem is the continuous examination and development of the agricultural economy. In this study, matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight mass spectrometer (MALDI -TOF MS) were used to analyse of sunflower, soybean and hemp. In order to analyse the protein of maize, this method has already been applied. However, for sunflower, soy and hemp, it is necessary to develop a sample preparation method. Choosing the optimal matrix solution for ionization the traget molecule is an essential part of developing the method. Our aim is to compare two different matrix solutions (α-HCCA, SA matrix), based on the properties (intensity, noise ratio, value of spectra) of the spectra.Tétel Szabadon hozzáférhető Examination of the usability of the MALDI-TOF method in sunflower genetic identity analyses(2017-05-16) Bojté, Csilla; Lovász, Csaba; Lajkó, László; Tímár, Eszter; Micsinai, Adrienn; Tóth, SzilárdEconomically, one of our most important crop is the sunflower. Regarding its production it is essential to use top quality seeds. As the conditions of seed certification and the certification parameters are regulated by laws and ordinances, it is highly important to farmers and seed producers to detect seeds of low quality or dubious origins. Nowadays, the examination of the cultivar homogenity of sunflower is based on a reference method of the International Seed Testing Association Rules International (ISTA), Chapter 8. This standard reference method uses ultrathin poliakrilamid isoelectric focusing gel electrophoresis (IEF-UTL, or simply IEF). With this work we have set out to compare the results of MALDI-TOF to the test results – used as reference results – achieved by this reference method. The aim is to develop a new, quick, cheap and reliable method. In this article I summarized the results of some of the experiments that will provide basis for my further work. During our previous experiments we have concluded that out of four extracting agents we can get the most protein markers using NaCl acid buffer, 1 propanol buffer.Tétel Szabadon hozzáférhető Különböző növényi vetőmagvak genetikai homogenitás vizsgálata tömegspektroszkópiai technológiávalBojté, Csilla; Tóth, Szilárd; Micsinai, Adrienn; Kerpely Kálmán növénytermesztési- és kertészeti tudományok doktori iskola; Debreceni Egyetem::Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarGazdasági szempontból az első 4 legfontosabb kultúrnövényeink a kukorica, szója napraforgó és a búza termesztési szempontjából nélkülözhetetlen a kiváló minőségű vetőmag. A kutatás során mindegyik fajból 10 mintát elemeztünk, amelyek képi anyagai a dolgozatban megtekinthetők. A vetőmag minősítés feltételeit és minősítési paramétereket törvények, rendeletek írják elő, ezért a termelőknek és a vetőmag előállítóknak nagyon fontos a kétes eredetű vagy gyenge minőségű vetőmagok kiszűrése. A kutatás célja az volt, hogy kidolgozzunk egy új vizsgálati módszert (tömegspektrometriás módszer) a készülékek segítségével (MALDI-TOF és MALDI-TOF-TOF) kukorica, szója, napraforgó, búza vetőmagok genetikai homogentiás vizsgálatára, illetve, hogy mérésekkel igazoljuk a módszer alkalmazhatóságát. Ez a módszer egy speciális mátrixszal segített lézer deszorpciós/ionizációs módszer, amelynek segítségével a 4 növényifaj magjainak tartalékfehérjéit vizsgáltuk. A tömegspektrumokban megjelenő, különböző tömegszámú csúcsok (fehérjék) lehetővé teszik a marker fehérjék kiválasztását, illetve ezek nyomon követését, vizsgálatát a hibridekben. A MALDI-TOF és MALDI-TOF-TOF tömegspektrometriás módszer, nemcsak gyorsaságával, érzékenységével és eredményeivel bizonyult megfelelő módszernek, de az adatok elektronikusan is bármikor elérhetők, évekre visszatekinthetők és hordozhatok is. A mintákat különböző nemesítőházaktól kaptuk, eltérő, általuk elnevezett kódolással, melyeket megtartottunk és méréseknél is alkalmaztunk. A fajta nevet nem használhatjuk. A spektrumok a mérések útján nem átnevezhetők, így pár tételnél felismerhető a fajta neve, ezt jeleztük a fajta tulajdonosnak, aki engedélyezte az ilyen mérések publikálását. Kulcsszavak: MALDI-TOF, fehérjék, kukorica, búza, napraforgó, szója From an economic point of view, high-quality seeds are essential for the cultivation of our first 4 most important crops: maize, soybeans, sunflowers and wheat. In the course of the research, we analyzed 10 pieces of each species, the pictorial materials of which can be viewed in the dissertation. The conditions and certification parameters of seed certification are prescribed by laws and regulations, therefore it is very important for growers and seed producers to filter out seeds of dubious or poor quality. The aim of the research was to develop a new test method (mass spectrometric method) for the genetic homogeneity of maize, soybean, sunflower and wheat seeds using the devices (MALDI-TOF and MALDI-TOF-TOF) and to verify the applicability of the method. This method a special matrix-assisted laser desorption / ionization method, were used to study the reserve proteins of the seeds of 4 plant species. The peaks (proteins) with different mass numbers appearing in the mass spectra allow the selection of the marker proteins, as well as their monitoring and examination in the hybrids. The MALDI-TOF and MALDI-TOF-TOF mass spectrometry methods have proven to be a suitable method not only with their speed, sensitivity and results, but also the data can be accessed electronically at any time, and can be viewed and carried for years. The samples were obtained from different breeding houses, with different codings named after them, which were preserved and used for measurements. The variety name cannot be used. The spectra cannot be renamed through the measurements, so the name of the variety can be recognized for a few items, this has been indicated to the owner of the variety, who has authorized the publication of such measurements. Keyworlds: MALDI-TOF, proteins, soybean, maize, sunflowers, wheatTétel Szabadon hozzáférhető A methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus fertőzöttség vizsgálata haszonállatokban és élelmiszerekben MALDI-TOF MS technika alkalmazásávalHorváth, Brigitta; Peles, Ferenc Árpád; Micsinai, Adrienn; Állattenyésztési tudományok doktori iskola; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar -- Élelmiszertudományi IntézetAz antibiotikum rezisztens kórokozók közül a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) még mindig az egyik leggyakoribb oka a súlyos bakteriális fertőzéseknek. Dolgozatom céljául ezért az élelmiszerekben előforduló MRSA törzsek feltérképezését tűztem ki egy új diagnosztikai módszerrel, a MALDI-TOF MS technika segítségével, melyhez szükség volt egy új minta-előkészítési módszer kidolgozására. Továbbá, dolgozatomban célul tűztem ki, hogy az azonosított S. aureus törzsek összehasonlítását enterotoxin és szekvencia alapú tipizálás segítségével elvégezzem. A kidolgozott módosított hangyasavas szuszpendálás (M-FA) minta-előkészítési módszer a MALDI-TOF MS spektrumok megfelelő intenzitásának és felbontásának köszönhetően lehetővé tette a fajok biztonságos azonosítását. Továbbá, MALDI-TOF MS technikával lehetőségem nyílt a Staphylococcus aureus komplex („SAC”) fajainak elkülönítésére. A korábbi tanulmányokban és az általam meghatározott faj specifikus csúcsok alapján, az élelmiszerekből és haszonállatokból izolált S. aureus törzsek között kizárható volt a S. schweitzeri és S. argenteus fajok jelenléte. Az élelmiszerekből izolált S. aureus törzsek antibiotikum-rezisztenciáját elsősorban MALDI-TOF MS technikával határoztam meg, melyet korongdiffúziós módszerrel, szelektív differenciáló tápközeggel valamint a mecA gén meghatározásával erősítettem meg. A referencia MRSA és MSSA törzsek tömegspektrumainak összehasonlítása alapján 3 specifikus csúcsot határoztam meg melyek lehetővé teszik az elkülönítést. A vizsgálatok alapján, az élelmiszerekből izolált S. aureus törzsek közül 2 törzs esetében állapítottam meg methicillin-rezisztenciát, mind a két törzs állati eredetű élelmiszerekből származott. Az élelmiszerekből izolált 47 S. aureus törzs enterotoxin vizsgálata során 23 törzs esetében 4 különböző SE gént (selp, seh, seg, sei) azonosítottam és a törzsek 91%-a csak egy SE gént hordozott. A leggyakoribb SE gén, a seh gén volt, mely a törzsek 44%-ában volt kimutatható. A két MRSA törzs közül csak a libamájból izolált MRSA törzs hordozott SE géneket. A szekvencia alapú vizsgálatok alapján az élelmiszerekből izolált S. aureus törzsek közül többféle típusát sikerült kimutatni, a 47 izolátum 20 különböző spa típusba tartozott. A leggyakoribb a t084 spa típus volt (19%), ezt követte a t091 (13%) és t1491 (13%) spa típus. A 20 azonosított spa típus közül, 8 spa típus esetében tudtam meghatározni az MLST típust az allélvariánsok alapján, a többi 14 spa típus eddig le nem írt MLST típusba tartozott. Az élelmiszerekből izolált egyik MRSA törzs a 398 szekvencia típusba tartozott, ami Európában a leggyakrabban előforduló állattenyésztéssel összefüggő MRSA típus. A szekvencia típusok és a MALDI-TOF MS technikával kapott tömegspektrumok elemzésével olyan markerszetteket határoztam meg, melyek lehetővé tették a vizsgálatba bevont élelmiszerekből és haszonállatokból származó 7 ST típus elkülönítését.Tétel Szabadon hozzáférhető Molecular typing of foodborne coagulase-positive Staphylococcus isolates identified by MALDI-TOF MS(2020) Horváth, Brigitta; Peles, Ferenc; Szél, András; Sipos, Rita; Erős, Ágnes; Albert, Ervin; Micsinai, Adrienn