Repozitórium logó
  • English
  • Magyar
  • Bejelentkezés
    Kérjük bejelentkezéshez használja az egyetemi hálózati azonosítóját és jelszavát (eduID)!
Repozitórium logó
  • Kategóriák és gyűjtemények
  • Böngészés
  • English
  • Magyar
  • Bejelentkezés
    Kérjük bejelentkezéshez használja az egyetemi hálózati azonosítóját és jelszavát (eduID)!
  • Digitális könyvtár
  • Hallgatói dolgozatok
  • PhD dolgozatok
  • Publikációk
  1. Főoldal
  2. Böngészés szerző szerint

Szerző szerinti böngészés "Micsinai, Adrienn"

Megjelenítve 1 - 8 (Összesen 8)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
  • Nincs kép
    TételSzabadon hozzáférhető
    Biológiai alapok értékelése, innovatív hasznosítása a precíziós csemegekukorica (Zea mays convar. saccharata Koern.) termesztésben
    (2025) Bakos, Zsuzsanna Éva; Nagy, János; Micsinai, Adrienn; Bakos, Zsuzsanna Éva; Kerpely Kálmán növénytermesztési- és kertészeti tudományok doktori iskola; Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar
    Biológiai alapok értékelése, innovatív hasznosítása a precíziós csemegekukorica (Zea mays convar. saccharata Koern.) termesztésben - Absztrakt A csemegekukorica az egész világon széles körben fogyasztott gabona, termése bőségesen tartalmaz tápanyagokat (fehérjék, szénhidrátok, ásványi anyagokat), élelmi rostot valamint fitokemikáliákat, beleértve a karotinoidokat A megfelelő hozam és termésbiztonság eléréséhez kiemelkedően fontos a termelési célokhoz és az adott ökológiai feltételekhez leginkább illeszkedő hibridek kiválasztása és elengedhetetlen a harmonikus tápanyagutánpótlás. A csemegekukorica, mint egészséges élelmiszer kiemelt jelentőségű, az élelmiszeriparban betöltött szerepe folyamatosan növekszik elsősorban beltartalmi értéke miatt. A szántóföldi méréseket kutatócsoporttal közösen végeztem. Vizsgálatainkat 3 év során 4 négy eltérő genotípusú hibrid bevonásával végeztük. A vizsgált csemegekukorica hibridek minőségi paraméterek meghatározását a betakarításkor vett mintából laboratóriumi körülmények között vizsgáltuk a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-. Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán. A beltartalmi értékeinek statisztikai elemzéséhez szükséges mintavételekre véletlenszerűen választottuk ki a növényeket. A kezeléseket négy ismétlésben állítottuk be, a méréseket és a mintavételeket ismétlésenként 10-10 növényen végeztük, ezek az adatok képezték a statisztikai értékeléseink alapadatait. Kutatási eredményeink alapján megállapítottuk, hogy a vizsgált három év átlagában a szuperédes csemegekukorica hibridek szemtermése és beltartalmi értékei kedvezőbbek. A nyers szemtermés 6%-kal, a Ca tartalom 20%-kal, a Fe tartalom 10%-kal, K tartalom 12%-kal, a lutein tartalom 16%-kal magasabb, mint a normál édes csemegekukoricáé. Az élelmiszeripari feldolgozás szempontjából fontos eredmény, hogy – három év átlagában – a szuperédes csemegekukorica hibrid szem: csutka (59:41) aránya és csuhé (7,7%) aránya megbízhatóan kedvezőbb, mint a normál édes csemegekukorica hibridé (szem: csutka= 54:46, csuhé 9,5%). Bizonyítottuk az eltérő évjáratok hatását a csemegekukorica hibridek nyers szemtermésére. A hasznos hőmennyiségeket elemezve megállapítottuk, hogy 1 tonna nyers szemterméshez átlagos évjáratban 95 HU, kedvezőben 108 HU, aszályos évjáratban 139 HU volt szükséges. A szántóföldikísérletben mért paraméterek közötti összefüggés elemzések alapján értékeltük a korrelációk erősségét. Erős pozitív összefüggést mutatott a csemegekukorica nyers termése a szemtömeggel, a csutkával, a szacharózzal, a luteinnel. Közepes pozitív volt a csuhéval, zeaxanthinnal és a Mg, K, P, Zn elemekkel. Gyenge pozitív a fruktózzal és a Fe tartalommal és csak a Ca tartalommal volt gyenge negatív összefüggés. Evaluation of biological basis and its innovative use in precision sweet corn (zea mays convar. Saccharata koern.) growing – Abstract Sweet corn is a widely consumed grain worldwide, its crop is rich in nutrients (proteins, carbohydrates, minerals), dietary fiber and phytochemicals, including carotenoids. To achieve adequate yield and crop security, it is of paramount importance to select hybrids that best suit the production goals and given ecological conditions, and a harmonious nutrient supply is essential. Sweet corn is of paramount importance as a healthy food, and its role in the food industry is constantly increasing, primarily due to its nutritional value. I conducted the field measurements together with a research group. Our studies were conducted over a period of 3 years involving 4 hybrids of four different genotypes. The determination of the quality parameters of the sweet corn hybrids examined was examined under laboratory conditions from samples taken at harvest at the Faculty of Agriculture, Food Science and Environmental Management of the University of Debrecen. The plants were randomly selected for the sampling necessary for the statistical analysis of their content values. The treatments were set up in four replicates, the measurements and sampling were performed on 10 plants per replicate, these data formed the basis of our statistical evaluations. Based on our research results, we determined that, on average over the three years studied, the grain yield and content values of supersweet sweet corn hybrids are more favorable. The raw grain yield is 6% higher, the Ca content is 20% higher , the Fe content is 10% higher, the K content is 12% higher, and the lutein content is 16% higher than that of normal sweet sweet corn. A particularly important result for food processing is that – on average over three years – the ratio of kernel: cob (59:41) and husk (7.7%) of the supersweet sweet corn hybrid is reliably more favorable than that of the normal sweet sweet corn hybrid (kernel: cob= 54:46, husk 9.5%). We demonstrated the effect of different vintages on the raw grain yield of sweet corn hybrids. The parameters characteristic of the utilization of the available water (precipitation + irrigation water). For 1 mm of water, 24 kg of raw grain yield was obtained in a more favorable vintage, 22 kg in an average vintage, and 14 kg in a drought year. Analyzing the useful heat amounts, we determined that 95 HU in an average vintage, 108 HU in a favorable vintage, and 139 HU in a drought year were required for 1 ton of raw grain yield. Correlations between parameters measured in the field experiment. Sweet corn yield showed a strong positive correlation with grain weight, cob, sucrose, lutein. There was a medium positive correlation with starch, zeaxanthin and the elements Mg, K, P, Zn. There was a weak positive correlation with fructose and Fe content and only a weak negative correlation with Ca content.
  • Nincs kép
    TételSzabadon hozzáférhető
    Comparison of sample preparation methods for the identification of Staphylococcus Aureus by MALDI-FOF MS
    (2019) Horváth, Brigitta; Peles, Ferenc; Bereczki, László; Széll, András; Sipos, Rita; Erős, Ágnes; Lovász, Csaba; Micsinai, Adrienn
  • Nincs kép
    TételSzabadon hozzáférhető
    Comparison of sample preparation methods for the identification of Staphylococcus Aureus by MALDI-FOF MS
    (2019-05-23) Horváth, Brigitta; Peles, Ferenc; Bereczki, László; Széll, András; Sipos, Rita; Erős, Ágnes; Lovász, Csaba; Micsinai, Adrienn
    Coagulase-positive staphylococci include 3 species, Staphylococcus aureus, S. hyicus and S. intermedius. Of these three species, S. aureus is the most well-known human pathogen. S. aureus is part of the human and animal normal microbiota, however, it is capable of producing several staphylococcal enterotoxins (SEs) that cause intoxication symptoms of varying intensity in humans after consuming contaminated food. Selective media which are used for the determination of coagulase-positive staphylococci from foods are not able to identify isolates at a species. With the MALDI-TOF MS technique, we can identify S. aureus cheaper and faster than by using molecular methods. This paper describes the results of the study of the presence of coagulase-positive staphylococci and S. aureus in many food products, and the application of three sample preparation methods: direct sample preparation, formic acid suspension and ethanol extraction.
  • Nincs kép
    TételSzabadon hozzáférhető
    Development of seed analyses by means of various matrix solutions and the MALDI-TOF MS technique
    (2019-05-23) Bojté, Csilla; Lovász, Csaba; Tímár, Eszter; Lajkó, László; Nagy, János; Nagy, Nikoletta Edit; Bodnár, Karina; Czerődiné Kempf, Laura; Horváth, Brigitta; Micsinai, Adrienn; Tóth, Szilárd
    The earth's population is growing steadily, currently accounting for about 7.3 billion people. Population growth causes food demand to rise, approximately 36 million people die each year due to starvation or related diseases. One solution to this problem is the continuous examination and development of the agricultural economy. In this study, matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight mass spectrometer (MALDI -TOF MS) were used to analyse of sunflower, soybean and hemp. In order to analyse the protein of maize, this method has already been applied. However, for sunflower, soy and hemp, it is necessary to develop a sample preparation method. Choosing the optimal matrix solution for ionization the traget molecule is an essential part of developing the method. Our aim is to compare two different matrix solutions (α-HCCA, SA matrix), based on the properties (intensity, noise ratio, value of spectra) of the spectra.
  • Nincs kép
    TételSzabadon hozzáférhető
    Examination of the usability of the MALDI-TOF method in sunflower genetic identity analyses
    (2017-05-16) Bojté, Csilla; Lovász, Csaba; Lajkó, László; Tímár, Eszter; Micsinai, Adrienn; Tóth, Szilárd
    Economically, one of our most important crop is the sunflower. Regarding its production it is essential to use top quality seeds. As the conditions of seed certification and the certification parameters are regulated by laws and ordinances, it is highly important to farmers and seed producers to detect seeds of low quality or dubious origins. Nowadays, the examination of the cultivar homogenity of sunflower is based on a reference method of the International Seed Testing Association Rules International (ISTA), Chapter 8. This standard reference method uses ultrathin poliakrilamid isoelectric focusing gel electrophoresis (IEF-UTL, or simply IEF). With this work we have set out to compare the results of MALDI-TOF to the test results – used as reference results – achieved by this reference method. The aim is to develop a new, quick, cheap and reliable method. In this article I summarized the results of some of the experiments that will provide basis for my further work. During our previous experiments we have concluded that out of four extracting agents we can get the most protein markers using NaCl acid buffer, 1 propanol buffer.
  • Betöltés ...
    Bélyegkép
    TételSzabadon hozzáférhető
    Különböző növényi vetőmagvak genetikai homogenitás vizsgálata tömegspektroszkópiai technológiával
    (2022) Bojté, Csilla; Tóth, Szilárd; Micsinai, Adrienn; Kerpely Kálmán növénytermesztési- és kertészeti tudományok doktori iskola; Debreceni Egyetem::Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar
    Gazdasági szempontból az első 4 legfontosabb kultúrnövényeink a kukorica, szója napraforgó és a búza termesztési szempontjából nélkülözhetetlen a kiváló minőségű vetőmag. A kutatás során mindegyik fajból 10 mintát elemeztünk, amelyek képi anyagai a dolgozatban megtekinthetők. A vetőmag minősítés feltételeit és minősítési paramétereket törvények, rendeletek írják elő, ezért a termelőknek és a vetőmag előállítóknak nagyon fontos a kétes eredetű vagy gyenge minőségű vetőmagok kiszűrése. A kutatás célja az volt, hogy kidolgozzunk egy új vizsgálati módszert (tömegspektrometriás módszer) a készülékek segítségével (MALDI-TOF és MALDI-TOF-TOF) kukorica, szója, napraforgó, búza vetőmagok genetikai homogentiás vizsgálatára, illetve, hogy mérésekkel igazoljuk a módszer alkalmazhatóságát. Ez a módszer egy speciális mátrixszal segített lézer deszorpciós/ionizációs módszer, amelynek segítségével a 4 növényifaj magjainak tartalékfehérjéit vizsgáltuk. A tömegspektrumokban megjelenő, különböző tömegszámú csúcsok (fehérjék) lehetővé teszik a marker fehérjék kiválasztását, illetve ezek nyomon követését, vizsgálatát a hibridekben. A MALDI-TOF és MALDI-TOF-TOF tömegspektrometriás módszer, nemcsak gyorsaságával, érzékenységével és eredményeivel bizonyult megfelelő módszernek, de az adatok elektronikusan is bármikor elérhetők, évekre visszatekinthetők és hordozhatok is. A mintákat különböző nemesítőházaktól kaptuk, eltérő, általuk elnevezett kódolással, melyeket megtartottunk és méréseknél is alkalmaztunk. A fajta nevet nem használhatjuk. A spektrumok a mérések útján nem átnevezhetők, így pár tételnél felismerhető a fajta neve, ezt jeleztük a fajta tulajdonosnak, aki engedélyezte az ilyen mérések publikálását. Kulcsszavak: MALDI-TOF, fehérjék, kukorica, búza, napraforgó, szója From an economic point of view, high-quality seeds are essential for the cultivation of our first 4 most important crops: maize, soybeans, sunflowers and wheat. In the course of the research, we analyzed 10 pieces of each species, the pictorial materials of which can be viewed in the dissertation. The conditions and certification parameters of seed certification are prescribed by laws and regulations, therefore it is very important for growers and seed producers to filter out seeds of dubious or poor quality. The aim of the research was to develop a new test method (mass spectrometric method) for the genetic homogeneity of maize, soybean, sunflower and wheat seeds using the devices (MALDI-TOF and MALDI-TOF-TOF) and to verify the applicability of the method. This method a special matrix-assisted laser desorption / ionization method, were used to study the reserve proteins of the seeds of 4 plant species. The peaks (proteins) with different mass numbers appearing in the mass spectra allow the selection of the marker proteins, as well as their monitoring and examination in the hybrids. The MALDI-TOF and MALDI-TOF-TOF mass spectrometry methods have proven to be a suitable method not only with their speed, sensitivity and results, but also the data can be accessed electronically at any time, and can be viewed and carried for years. The samples were obtained from different breeding houses, with different codings named after them, which were preserved and used for measurements. The variety name cannot be used. The spectra cannot be renamed through the measurements, so the name of the variety can be recognized for a few items, this has been indicated to the owner of the variety, who has authorized the publication of such measurements. Keyworlds: MALDI-TOF, proteins, soybean, maize, sunflowers, wheat
  • Betöltés ...
    Bélyegkép
    TételSzabadon hozzáférhető
    A methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus fertőzöttség vizsgálata haszonállatokban és élelmiszerekben MALDI-TOF MS technika alkalmazásával
    (2021) Horváth, Brigitta; Peles, Ferenc Árpád; Micsinai, Adrienn; Állattenyésztési tudományok doktori iskola; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar -- Élelmiszertudományi Intézet
    Az antibiotikum rezisztens kórokozók közül a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) még mindig az egyik leggyakoribb oka a súlyos bakteriális fertőzéseknek. Dolgozatom céljául ezért az élelmiszerekben előforduló MRSA törzsek feltérképezését tűztem ki egy új diagnosztikai módszerrel, a MALDI-TOF MS technika segítségével, melyhez szükség volt egy új minta-előkészítési módszer kidolgozására. Továbbá, dolgozatomban célul tűztem ki, hogy az azonosított S. aureus törzsek összehasonlítását enterotoxin és szekvencia alapú tipizálás segítségével elvégezzem. A kidolgozott módosított hangyasavas szuszpendálás (M-FA) minta-előkészítési módszer a MALDI-TOF MS spektrumok megfelelő intenzitásának és felbontásának köszönhetően lehetővé tette a fajok biztonságos azonosítását. Továbbá, MALDI-TOF MS technikával lehetőségem nyílt a Staphylococcus aureus komplex („SAC”) fajainak elkülönítésére. A korábbi tanulmányokban és az általam meghatározott faj specifikus csúcsok alapján, az élelmiszerekből és haszonállatokból izolált S. aureus törzsek között kizárható volt a S. schweitzeri és S. argenteus fajok jelenléte. Az élelmiszerekből izolált S. aureus törzsek antibiotikum-rezisztenciáját elsősorban MALDI-TOF MS technikával határoztam meg, melyet korongdiffúziós módszerrel, szelektív differenciáló tápközeggel valamint a mecA gén meghatározásával erősítettem meg. A referencia MRSA és MSSA törzsek tömegspektrumainak összehasonlítása alapján 3 specifikus csúcsot határoztam meg melyek lehetővé teszik az elkülönítést. A vizsgálatok alapján, az élelmiszerekből izolált S. aureus törzsek közül 2 törzs esetében állapítottam meg methicillin-rezisztenciát, mind a két törzs állati eredetű élelmiszerekből származott. Az élelmiszerekből izolált 47 S. aureus törzs enterotoxin vizsgálata során 23 törzs esetében 4 különböző SE gént (selp, seh, seg, sei) azonosítottam és a törzsek 91%-a csak egy SE gént hordozott. A leggyakoribb SE gén, a seh gén volt, mely a törzsek 44%-ában volt kimutatható. A két MRSA törzs közül csak a libamájból izolált MRSA törzs hordozott SE géneket. A szekvencia alapú vizsgálatok alapján az élelmiszerekből izolált S. aureus törzsek közül többféle típusát sikerült kimutatni, a 47 izolátum 20 különböző spa típusba tartozott. A leggyakoribb a t084 spa típus volt (19%), ezt követte a t091 (13%) és t1491 (13%) spa típus. A 20 azonosított spa típus közül, 8 spa típus esetében tudtam meghatározni az MLST típust az allélvariánsok alapján, a többi 14 spa típus eddig le nem írt MLST típusba tartozott. Az élelmiszerekből izolált egyik MRSA törzs a 398 szekvencia típusba tartozott, ami Európában a leggyakrabban előforduló állattenyésztéssel összefüggő MRSA típus. A szekvencia típusok és a MALDI-TOF MS technikával kapott tömegspektrumok elemzésével olyan markerszetteket határoztam meg, melyek lehetővé tették a vizsgálatba bevont élelmiszerekből és haszonállatokból származó 7 ST típus elkülönítését.
  • Nincs kép
    TételSzabadon hozzáférhető
    Molecular typing of foodborne coagulase-positive Staphylococcus isolates identified by MALDI-TOF MS
    (2020) Horváth, Brigitta; Peles, Ferenc; Szél, András; Sipos, Rita; Erős, Ágnes; Albert, Ervin; Micsinai, Adrienn
  • DSpace software copyright © 2002-2025
  • LYRASIS
  • DEENK
  • Süti beállítások
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Felhasználói szerződés
  • Kapcsolat
  • Súgó