Szerző szerinti böngészés "Nagy, Erik"
Megjelenítve 1 - 2 (Összesen 2)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Szabadon hozzáférhető Alacsony fogyasztású vezeték nélküli technológián alapuló kihangosító hangszóró tervezése oktatási célra(DUPress, 2018-08-02) Nagy, Erik; Erdei, Erika; Erdei, Timotei IstvánAz Ipar 4.0/IoT elterjedésével megjelentek olyan eszközök, amelyek vezeték nélküli összeköttetésen alapuló technológiát alkalmaznak. Ezen technológia magas szintű kényelmet és rugalmasságot biztosít felhasználóinak, mivel ezek az eszközök egyszerűen vezérelhetők akár egy mobiltelefon vagy egy számítógép segítségével. Napjainkban nem csak az átlag felhasználók, hanem a kis- és nagyvállalatok körében is nagy rájuk a kereslet. E projekt során egy olyan kihangosító és hangszóró került megtervezésre, amely Bluetooth szabvány alapján létesít kapcsolatot bármilyen arra alkalmas okos eszközzel. A projekt elsősorban oktatási célú felhasználása indokolt, ahol nagy zajterhelés mellett zajlik az oktatás.Tétel Korlátozottan hozzáférhető C- és E-vitamin hatása a diabetes mellitusbanNagy, Erik; Bak, István; Debreceni Egyetem::Gyógyszerésztudományi Kar; DE--Gyógyszerésztudományi Kar; Fésüs, Adina; Herczeg, Mihály; Debreceni Egyetem::Gyógyszerésztudományi Kar::Gyógyszerhatástani Tanszék; Debreceni Egyetem::Gyógyszerésztudományi Kar::Gyógyszerészi Kémiai TanszékA diabetes mellitus egy sok komplikációval járó betegség, amelyben fontos szerepet játszik az oxidatív stressz. A glükóz felhalmozódása a betegek szervezetében több alternatív glükóz oxidációs útvonalat képes aktiválni, amelynek végeredményeképpen a betegek jelentősen megnövekedett oxidációs stressznek lesznek kitéve a redoxi egyensúly felborulása végett. Ezek az oxidatív speciesek a szervezet különböző pontjain fogják kifejteni a károsító hatásaikat, amelyek különféle komplikációkhoz vezethetnek. A szervezetben a redoxi egyensúly oxidatív irányba való eltolódásának megakadályozását az endogén és exogén antioxidáns rendszerek végzik. Az endogén antioxidánsokat az emberi szervezet termeli míg az exogén antioxidánsokat a táplálékkal juttatjuk be a szervezetünkbe. Ilyen antioxidánsok az aszkorbinsav és az E-vitamin. Több kutatás is készült, amely igazolni képes ezen antioxidánsoknak a szervezetre gyakorolt pozitív hatását farmakológia dózisban. Alkalmazásuk a diabetes mellitus komplikációinak kezelésében egy költséghatékony terápia lenne, amely nagyban tudná segíteni a betegség által okozott gazdasági terheket, valamint képes lenne a betegség komplikációit csökkenteni és a beteg egyének életminőségét javítani. Több tanulmány is született, amely ezen antioxidánsok diabetes mellitusban folytatott szerepét vizsgálta azonban még nem lehet teljes magabiztosággal kijelenteni, hogy az ilyen terápiák működnek. A kezdeti pozitív ígéreteket ajánló kutatásoktól sokkal alaposabb és kontrolláltabb vizsgálatokra lenne szükség, amelyek, ha sikerrel járnának, jelentős előrelépést jelenthetnének a diabetes mellitus és komplikációi kezelésében.