Repozitórium logó
  • English
  • Magyar
  • Bejelentkezés
    Kérjük bejelentkezéshez használja az egyetemi hálózati azonosítóját és jelszavát (eduID)!
Repozitórium logó
  • Kategóriák és gyűjtemények
  • Böngészés
  • English
  • Magyar
  • Bejelentkezés
    Kérjük bejelentkezéshez használja az egyetemi hálózati azonosítóját és jelszavát (eduID)!
  • Digitális könyvtár
  • Hallgatói dolgozatok
  • PhD dolgozatok
  • Publikációk
  1. Főoldal
  2. Böngészés szerző szerint

Szerző szerinti böngészés "Nemes, Andrea"

Megjelenítve 1 - 10 (Összesen 10)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
  • Nincs kép
    TételKorlátozottan hozzáférhető
    Aldehidek és ketonok: Nukleofil addíciós reakciók
    (2012-05-11T09:53:29Z) Nemes, Andrea; Lovasné Hangácsi, Margit; DE--TEK--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    képesítő fordítás
  • Betöltés ...
    Bélyegkép
    TételKorlátozottan hozzáférhető
    Alkalmazásfejlesztés Microsoft Access környezetben
    (2006-07-25T12:23:37Z) Nemes, Andrea; Rutkovszky, Edéné; DE--TEK--Informatikai Kar
    Napjainkban szükségessé vált, hogy a cégek és üzletek hatékony nyilvántartórendszerrel rendelkezzenek, mellyel megkönnyíthetik és hatékonyabbá tehetik munkájukat, ezért egyre nagyobb igény van a személyreszabott alkalmazások készítésére. Az alkalmazások elkészítésénél nagy hangsúlyt kell fektetni az információk minőségére, biztonságára és tárolására. Ezért választottam a szakdolgozatom témájául egy fiktív számítástechnikai szaküzlet készletnyilvántartó rendszerének megtervezését és ezen adatbázishoz egy Microsoft Access alkalmazás készítését és fejlesztését. Az adatbázid MS Access környezetben készítettem el. Az alkalmazást Visual Basic eszközökkel valósítottam meg. A célom egy olyan többfelhasználós MS Access alkalmazás megírása volt, amely magábanfoglalja a raktár és üzlet nyilvántartást, valamint az eladások és a rendelések megvalósítását.
  • Nincs kép
    TételKorlátozottan hozzáférhető
    Antioxidáns kapacitást meghatározó mérési módszerek összehasonlító elemzése
    Schmid, Nikoletta; Gálné Remenyik, Judit; Nemes, Andrea; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar
    Az antioxidánsok a szervezet egyensúlyának fenntartásához szükségesek, azonban különböző dózisú bevitelük veszélyt jelenthet a szervezetben. Ugyanis ha ezekből túl keveset fogyasztunk, oxidatív stressz míg túlzott fogyasztása esetén antioxidatív stressz alakulhat ki. Ezért fontos lenne tudni az egyes antioxidánsok valódi antioxidáns kapacitását. Mennyiségi meghatározásukra már számos módszert kifejlesztettek, azonban ezt a sok módszert nehéz összehasonlítani, és továbbra sincs egy olyan szabvány módszer, amellyel pontosan meg lehetne határozni az egyes élelmiszerek antioxidáns kapacitását. A fent említett okok eredményeként vizsgálataim egyik célja a különböző antioxidáns kapacitást mérő módszerek összehasonlítása lett hazai meggyfajtákat véve modellül, míg a másik, meghatározni azt a módszert amellyel a legpontosabban vissza lehet mérni a meggyben előforduló antioxidánsokat.
  • Betöltés ...
    Bélyegkép
    TételKorlátozottan hozzáférhető
    Az intézmény és a család együttműködésének hatékonyságvizsgálata
    Nemes, Andrea; Szerepi , Sándor; DE--Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar
    A dolgozatomban a család és az intézmény együttműködésének hatékonyságát vizsgáltam meg. A szakirodalom áttekintése után intézményvezető interjút, fókuszcsoportos interjút a pedagógusokkal és a szülőkkel a kérdőíves felmérést végeztem. A kutatás részben a két interjút vetettem össze, majd a szülői kérdőíveket értékeltem ki. A kapott válaszokat táblázatokban és diagramokban, majd szövegesen is kiértékeltem. A nemzetközi irodalomban egyre nagyobb hangsúlyt kap az a felismerés, hogy az iskola sikerességének egyik legfontosabb feltétele a család és az iskola közötti együttműködés. Ez számomra is az egyik legfontosabb feladat, mert eredményességet csak abba az esetben érhetünk el, ha az intézmény és a család partneri kapcsolatot alakítanak ki egymással. Akkor van nagyobb esélyük a beilleszkedésre, ha a gyermek és a szülő is partnerként áll hozzá. Összegzésként azt a megállapítást nyertem, hogy a értelmileg akadályozott gyerekek esetében mennyire nagyon fontos az oktatási intézmény és a család együttműködése.
  • Nincs kép
    TételSzabadon hozzáférhető
    Definition antioxidant activity of selenium-enriched food sprout, as well as their microbiological analysis
    (2013-03-20) Bódi, Éva; Remenyik, Judit; Nemes, Andrea; Homoki, Judit; Peles, Ferenc; Fekete, István; Kovács, Béla
    In this present study, we prepared selenium-enriched food sprouts, where the antioxidant capacity was analysed, we also determined their microbiological status. We took into account the fact, we choose micronutrients to our treatment, that selenium can be delivered to the body by a small amount with the most widely consumed food. We focused during our research to determine that the increasing concentrations of selenium treatment, in which we used sprouts, knowing fully well that it has an impact on aboriginal antioxidant capacity of sprouts, which is mainly due to high vitamin content of sprouts. Furthermore, we think it is important to make microbiological analysis, because germination conditions, for example temperature, pH, all this will create an ideal environment for the growth of microorganisms. So we had goal to determine, how the used selenium concentration affect the total plate count, coliform bacteria count and Staphylococcus aureus count of sprouts. We determined the aboriginal water-soluble and lipid-soluble antioxidant capacity of sprout with the PHOTOCHEM chemiluminometer and we applied pour plate technique for the mapping of the mycrobiological state of sprouts. Experimental results are evaluated, we state that increasing concentrations of selenite or selenate treatment, is primarily water-soluble antioxidant capacity of sprouts was affected. The water-soluble antioxidant capacity of wheat sprout was much higher than the measured values in pea sprout, this may be linked to what we measured. That is much higher ascorbic acid content in case of wheat sprout, which is well known as one of the most important antioxidant properties compounds of wheat sprout. We conclude from the results of the microbiological, that the highest concentrations of selenite or selenate treatment has a relative significant anti-microbial effect in case of wheat sprouts. Coliform and total plate count showed no clear decreasing tendency, although the values of treatments in both cases obtained were below the control values.
  • Nincs kép
    TételSzabadon hozzáférhető
    Development of a new measurement method to determine plant antioxidant status
    (2015-02-17) Nemes, Andrea; Stefanovitsné Bányi, Éva; Remenyik, Judit
      The antioxidant capacity of 12 cultivar that were harvested in 2014, were determined by FRAP (Ferric Reducing Ability of Plasma), DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical-scavenging activity) TEAC (Trolox Equivalent Antioxidant Capacity) and photochemiluminescence method. In sour cherry, the most antioxidant effects of natural bioactive compounds are anthocyanins. Our results show that the photochemiluminescence method is the most suitable to determine the antioxidant capacity of red soft fruits and tart cherries
  • Nincs kép
    TételSzabadon hozzáférhető
    Effect of anthocyanin-rich Hungarian tart cherry extract on blood antioxidant status in C57BL/6J mice
    (2018-09-05) Nemes, Andrea; R. Homoki, Judit; Kiss, Rita; Stündl, László; Remenyik, Judit
    In this study male C57BL/6J (B6) mice were used to determine the possible effects of our Hungarian tart cherry extract in a chronic obesity mouse model on antioxidant capacity. The control group received standard mouse chow, the high fat control group was switched to high fat diet and tap water supplemented with 5% sucrose. The high fat+anthocyanin group received the high fat and sucrose diet, but dissolved in the drinking water they received anthocyanin-rich tart cherry extract. After six weeks, the antioxidant capacity and SOD activity were measured. Antioxidant capacity was decreased with a significant elevation of SOD activity. The tart cherry extract made a significant enhancement in antioxidant capacity and SOD activity. Our results show that chronic anthocyanin intake has a potential to enhance redox status associated with obesity.
  • Nincs kép
    TételSzabadon hozzáférhető
    The significance of sour cherry in iron supplementation
    (2015-02-17) Nemes, Andrea; Baranyai, Edina; Remenyik, Judit
    The iron concentration of ’Csengődi csokros’, ’Debreceni- and ’Érdi bőtermő’ , ‘Éva’, ’Kántorjánosi’ ,’Petri’ and the ’Újfehértói fürtös’ cultivars was determined by ICP-MS. Furthermore the Vitamin C, L-Malis acid and Citric acid concentration of samples were measured. Our results show that large amount Fe 2+ (average 20.5 mg kg -1 ) accumulates in the pulp of sour cherry. Besides, the concentration of Vitamin C, L-Malis acid, that increase the absorption of iron, are high. Based on these results, the sour cherry and the products of sour cherry play an important role in the forming of iron content in body.
  • Nincs kép
    TételSzabadon hozzáférhető
    Sour cherry as a functional food
    (2014-02-25) Homoki, Judit; Nemes, Andrea; Remenyik, Judit
    The antioxidant capacity of ’Debreceni bőtermő’, ’Újfehértói fürtös’ and ’Érdi bőtermő’ cultivars were determined by FRAP (Ferric Reducing Ability of Plasma), DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical-scavenging activity) and photochemiluminescence method. In sour cherry, the most antioxidant effects of natural bioactive compounds are anthocyanins. Our results show that the photochemiluminescence method out of applied assays is ratheris suitable to determine the antioxidant capacity of red soft fruits and tart cherries. The correlation is good between the determined anthocyanin concent by this technic and pH-differential spectrophotometry. However, both FRAP and DPPH assays are inaccurate. The anthocyanin composition of ’Debreceni bőtermő’, ’Újfehértói fürtös’ and ’Érdi bőtermő’ ’Csengődi csokros’ sour cherry varieties were analised. There are big differences between the accumulation of anthocyanan compounds of cultivars. ’Csengődi csokros’ produce melatonin in large quantity. On the evidence of the results, we can say that the hungarian sour cherry cultivars are suitable for functional food development.
  • Nincs kép
    TételSzabadon hozzáférhető
    Sour cherry seed as an industrial gamma tocopherol source
    (2015-02-17) Bíró, Attila; Nemes, Andrea; Remenyik, Judit
    In our experiments sour cherry kernels were investigated. The kernels of different sour cherry cultivars were originated from Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató és Szaktanácsadó Nonprofit Közhasznú Kft. Tocopherol profile, oil yields and nutritional value were stood in focus of examinations. We started processes preparing of sour cherry kernels. After the preparation recovered non-polar fraction was investigated. We worked with formerly developed chromathographic system, which is capable to separate different tocopherol isomers efficiently. We measured concentration of each tocopherol isomers and registered those and their relation in different oil samples. According to received data, alpha-, gamma- and delta-tocopherol appeared in samples, but beta-tocopherol could not be detected. It became clear that level of gamma-tocopherol is far higher than alfa- or gamma-isomer, it is concentration exceeded 1–1.5 mg ml -1 .
  • DSpace software copyright © 2002-2025
  • LYRASIS
  • DEENK
  • Süti beállítások
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Felhasználói szerződés
  • Kapcsolat
  • Súgó