Szerző szerinti böngészés "Remenyik Judit"
Megjelenítve 1 - 4 (Összesen 4)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető A tannin vizsgálata a burgonyabogár imágók viselkedésére(2023-12) Almási Lilla; Nagy Antal; Szilágyi Eszter; Remenyik Judit; Mezőgazdaságtudományi KarTétel Korlátozottan hozzáférhető A Bs-2 gén álltal irányított specifikus védekezési reakció biokémiai vizsgálata Xanthomonas campestris pv. vesicatoria-val fertőzött Szegedi 178-as paprika fajtábanHomoki, Dávid Zoltán; Homoki, Judit Rita; Kövics György; Remenyik Judit; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarA paprika kórokozókkal szembeni védekezésében számos gén tulajdonságai játszanak döntő szerepet. Korábbi tanulmányokból ismert, hogy a paprika növénynél az általános védekezési reakciót a gds gén határozza meg. Ez a védekezési reakció sejtnagyobbodásban, a sejtosztódáson alapuló szövettömörödésben nyilvánul meg. A fertőzött növényekben a specifikus védekezési reakciót Bs-2 gén irányítja. Korábbi irodalmakból kiderül, hogy a recesszív gds és a domináns Bs-2 gént tartalmazó heterozigóta növények keresztezésével kialakuló F1 nemzedéknél nem a várt dominancia viszonyoknak megfelelő kórtünetek jelentek meg. A heterozigóta állapotban fenotipusosan a Bs-2 gén működésére utaló szövet elszíneződés valamint a recesszív gds gén működését jelző szövetvastagodás is megjelenik. A Bs-2 gén homozigóta állapotban nem nyilvánul meg fenotipusosan, tehát csak sérült sejtekben lép működésbe, mert sérült sejtekben az általános védekezési reakciók nem bizonyulnak elégségesnek. A gds gén csak az egészséges sejteket védi a fertőzéssekkel szemben. A kórokozók úgynevezett hiperszenzitív reakciót váltanak ki a gazdanövényekből, amely során különböző biokémiai folyamatok játszódnak le. Ezeknek a stressz válaszoknak a biokémiai hátterét, tanulmányoztuk. Az antioxidáns védelmi rendszer részét képezi számos enzim, köztük a kataláz, szuperoxid-diszmutáz, glutation-proxidázok, lipid-peroxidázok, aszkorbátperoxidáz. Munkánk során vizsgáltuk az egészséges Szegedi 178 paprika fajták növényi részeit úgy mint terméseket, nóduszokat, szárakat, egészséges leveleket, valamint a Xanthomonas campestris pv. vesicatoria baktérium törzzsel fertőzött levelek szuperoxid-dizmutáz enzim, valamint a glutation-peroxidáz továbbá a glutation-S-transzferáz enzimek aktivitását. Vizsgálatainkat kiterjesztettük a korábban felsorolt növényi részek nikotinamid, nikotinsav valamint trigonellin vizsgálatára. Korábbi irodalmakból ismert, hogy a nikotinamid és a nikotinsav, valamint a trigonellin (a nikotinsav raktározott formája) a NAD képzés által közvetetten nagy jelentőségűek a stresszválaszban. Ugyanakkor feltételezik róluk, hogy közvetlenül összekötőkapocsként közreműködnek a különböző típusú stresszek és a védekezési mechanizmus beindítása között (Berglund et al., 1996).Tétel Korlátozottan hozzáférhető HPLC Analysis of Polyphenols Derived from Hungarian Aszú from Tokaj Wine Region and Its Effect on Inflammation in an In Vitro Model System of Endothelial Cells(2023-06) Matyi Hajnalka; Markovics Arnold; Csige László; Szőllősi Erzsébet; Matyi Hajnalka; Lukács Andrea Diána; Perez Nóra Réka; Bacsó Zsófia Réka; Stündl László; Remenyik Judit; Biró Attila; Mezőgazdaságtudományi KarTétel Korlátozottan hozzáférhető HPLC Analysis of Polyphenols Derived from Hungarian Aszú from TokajWine Region and Its Effect on Inflammation in an In Vitro Model System of Endothelial Cells(2023-06) Perez Nóra Réka; Markovics Arnold; Csige László; Szőllősi Erzsébet; Matyi Hajnalka; Lukács Andrea Diána; Bacsó Zsófia Réka; Stündl László; Remenyik Judit; Biró Attila; Mezőgazdaságtudományi Kar