Szerző szerinti böngészés "Szalai, Gabriella"
Megjelenítve 1 - 3 (Összesen 3)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető Ötcsillagos lehetőségek és kihívások az ország szívében(2012-10-24T10:21:15Z) Szalai, Gabriella; Csobán, Katalin; DE--ATC--Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési KarDolgozatom a budapesti ötcsillagos szállodák lehetőségeiről és kihívásairól írtam a Corinthia Hotel Budapest szemszögén keresztül. Mivel ez egy konferenciaszálloda, ezért először is megvizsgáltam a turizmus és konferenciaturizmus jelenlegi helyzetét Európában és hazánkban is, majd a különböző trendekből következtetéseket vontam le. Kérdőíves megkérdezés és a Corinthia hotel managerével készített mélyinterjú segítségével jellemeztem a szálloda versenyhelyzetét, előnyeit, hátrányait, vendégkörét, valamint azt, hogy a különböző hatások hogyan érintik a szállodát és hogyan reagálunk ezekre. SWOT analízis segítségével feltártam a szállodában rejlő lehetőségeket és kihívásokat, majd saját javaslatokat is tettem a sikeres működés érdekében.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Plasma‐activated water to improve the stress tolerance of barleyGierczik, Krisztián; Vukušić, Tomislava; Kovács, László; Székely, András; Szalai, Gabriella; Milošević, Slobodan; Kocsy, Gábor; Kutasy, Kinga; Galiba, Gábor; PhD hallgatóIt is shown that plasma‐activated water (PAW) improves tolerance against combined low temperature and hypoxia stresses during germination. Due to PAW’s effect on the antioxidant system, PAW pretreatment mitigates the reducing effect on plant growth of the hydroponically applied NaCl. PAW pretreatment reduces the salt‐stress‐induced decrease of the cysteine and γ‐glutamylcysteine content and improves the plant’s recovery after NaCl stress. PAW pretreatment also modifies the NaCl‐induced changes in carotenoid content, especially, β‐carotenes and xanthophylls. These compounds, together with glutathione can reduce salt‐induced damage through the removal of excess reactive oxygen species, which could be the basis of the protective effect of PAW.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Role of light-intensity-dependent changes in thiol and amino acid metabolism in the adaptation of wheat to droughtGyugos, Mónika; Ahres, Mohamed; Gulyás, Zsolt; Szalai, Gabriella; Darkó, Éva; Végh, Balázs; Boldizsár, Ákos; Mednyánszky, Zsuzsa; Kumar Kar, Rup; Dey, Narottam; Simon-Sarkadi, Lívia; Galiba, Gábor; Kocsy, Gábor; PhD hallgató; egyetemi oktató, kutatóLight-intensity-dependent (low, normal and high) differences in thiol and amino acid metabolism during drought were compared in wheat seedlings. The drought-tolerant genotype (Plainsman) recovered better than the sensitive one (Cappelle Desprez) after the stress as shown by growth and photosynthetic parameters, the levels of which were greater in low and high light, respectively. Glutathione as an antioxidant contributed to this difference, since its level was twofold greater in Plainsman throughout the experiment. In addition, the accumulation of most amino acids even increased in normal light during drought in Plainsman, while such change occurred in Cappelle Desprez only in high light. The higher contents of proline, glutamate and γ-aminobutyrate are especially important because of their involvement in the protection against drought. The transcription of certain genes related to amino acid and glutathione metabolism and various antioxidants was even induced by higher light intensities before drought, which can contribute to the subsequent increase in the amount of the corresponding metabolites during stress. Increase in light intensity activated various protective mechanisms including greater accumulation of glutathione, proline and other amino acids during drought, which contributed to the efficient recovery of wheat after stress.