Szerző szerinti böngészés "Szanyi, Vivien"
Megjelenítve 1 - 2 (Összesen 2)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető Hungarikumok és földrajzi árujelzők a hazai élelmiszeriparbanSzanyi, Vivien; Czipa, Nikolett; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarEzt a kifejezést számtalanszor halljuk. Hungarikum. Azonban a jelentésével nem minden esetben vagyunk tisztában. Jogszabályban fenntartott egyéni definíciója van. Kimagasló funkciót tölt be az országimázsban. Ezért a kormányzat döntőnek tartotta a Hungarikumokat érintő törvényi megszabás fellendítését. Megszületett a Hungarikumok Gyűjteménye, melyben ma már 70 értéket ítélnek meg Hungarikumnak. Azért fontos a Hungarikum, hogy üzenjünk a magyarokról, hogy megmutassuk miben vagyunk jók, különlegesek. A védjegy megkülönböztet, értéket teremt, védelmet biztosít. Fontos tájékoztatást nyújt a fogyasztónak egy- egy termék, szolgálatás származásáról, minőségjelző szerepe van. A tradíciók nagy szerepet töltenek be mindennapjainkban. Meg kell őrizni és tovább kel adni a hagyományokat a jövő generációjának. Kutatásommal felmérem, hogy mennyire vannak tisztában a válaszadók az értékeinkkel, termékeinkkel. Megismertetem és konkretizálom a magyar árujelzőket és Hungarikumokat. Célom az értékek és eszmék népszerűsítése, bemutatása.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Különböző mandulák penészgomba szennyezettségeSzanyi, Vivien; Bérczesné Szojka, Anikó; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarA gyümölcsök, zöldségek és magvak fontos szerepet játszanak az egészséges táplálkozásban, mivel ezek nemcsak tökéletes energiaforrások, hanem szervezetünk számára alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak. A kísérletes vizsgálataimhoz a mandulát választottam, mert ezt fogyasztom a leggyakrabban és érdekelt, hogy milyen penészek lehetnek a termékben, illetve a felszínén. Megvizsgáltam, hogy milyen változatos a mandula penészflórája. Bemutattattam a mandulákat általánosságban, valamint a műveleteket, amelyen keresztül mennek, mielőtt a piacra kerülnek. A szárítás a fő művelet, emellett egyéb eljárásoknak is kitehetik, mint például a pirítás, kandírozás, fűszerezés, blansírozás. Kitértem a gombákra, ezen belül a penész- és élesztőgombákra, amelyek beszennyezhetik a terméket. Munkám során arra kerestem a választ, hogy milyen felületi és belső szennyeződések lehetnek az előre csomagolt mandulán, az üzletekben egyre gyakoribb adagolóedényekben. Ezen kívüli célom volt még az egyes mikrobák fajmeghatározása, azonosítása.