Szerző szerinti böngészés "Veres, Szilvia"
Megjelenítve 1 - 20 (Összesen 112)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető A közeg pH-jának szerepe a látens tápanyaghiány kialakulásában fiatal kukorica és uborka növényeknél(2010) Bákonyi, Nóra; Gajdos, Éva; Tóth, Brigitta; Marozsán, Marianna; Kovács, Szilvia; Veres, Szilvia; Lévai, LászlóTétel Szabadon hozzáférhető A növényi nitrogén-hasznosítás elemei és kihívásai(2018) Veres, SzilviaTétel Szabadon hozzáférhető A növényi tápanyagellátás értékelhetősége a precíziós mezőgazdaságban, különös tekintettel a nitrogénreSimkó, Attila; Veres, Szilvia; Kerpely Kálmán Doktori Iskola; Debreceni Egyetem::Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarA növényi tápanyagellátás a napjainkban alkalmazott agronómiai beavatkozások egyik legkritikusabb pontja. A N és Zn több növényfiziológiai folyamatban is részt vesz, azonban a növényen belüli hasznosulásuk jelentős mértékben függ az adott növény genetikai adottságaitól, a környezeti faktoroktól, vagy éppen az egymáshoz viszonyított arányuktól. A kutatásunk során célul tűztük ki több, eltérő kukorica (Zea mays L.) genotípus N és Zn hasznosítási hatékonyságának vizsgálatát, illetve a kísérleti kezeléseink hatását, a növényfiziológiai folyamtokra. További célunk volt olyan paraméterek azonosítása, melyek segítségével azonosíthatjuk a növényi stresszhatásokat, még azok szemmel látható tüneteinek megjelenése előtt. Vizsgálatainkat kontrollált és szabadföldi kísérletekben végeztük el több N és Zn adag alkalmazásával. A kísérletek első szakaszába 22 darab genotípust vontunk be, melyekből a kapott eredmények alapján kiválasztottuk az Armagnac, Fornad, Loupiac és P9903 genotípusokat, melyeket további kontrollált és szabadföldi kísérletekben vizsgáltunk. A laboratóriumi kísérletünkből jól használható paraméterek segítségével megfelelően tudtuk jellemezni a vizsgált genotípusokat N hasznosítási szempontból. A statisztikai elemzéshez használt Cluster analízis alapján az érzékeny csoportba soroltuk a Neffel, P9537, P9415, DK 440, P9074, DKC 4590, P9903, Occitan, NK Columbia, MV Olek, P0023 hibrideket. Míg a hatékony N hasznosítással jellemezhető csoportba került a Sushi, P0216, DKC 4490, NK Thermo, MV Margitta, Loupiac, Fornad, Renfor, MV Danietta, Armagnac és MV Illango. A csoportosítás alapját képző vizsgálatok eredményeit alátámasztották a további kísérleteink, mivel a különböző csoportba sorolt genotípusok eltérő módon reagáltak a kezeléseinkre, a paraméterek többségének tekintetében. A Zn adagolása nem befolyásolta a N felvételét, ellenben optimális N adag mellett több Zn felvételére voltak képesek a vizsgált növények. Optimális N szinten a hajtás és a gyökér összes cinktartalma 40,8 mg-mal magasabb volt, mint a csökkentett N szinten. Az optimálishoz képest eltérő Zn adagok, valamint az eltérő Zn adagolási módok jelentős növényélettani hatást nem váltottak ki, azonban az elemtartalom vizsgálat azt mutatta, hogy a növények képesek voltak még az ötszörösére emelt Zn adagot is felvenni, így az később termésminőség javító hatással bírhat. A 80 és 160 kg ha-1 N adagoknál 11,9%, és 8,13% terméskiesés alakult ki a 0 kg ha-1 adagokhoz képest. A N műtrágyázás elhagyása szignifikáns csökkenést eredményezett a legtöbb vizsgált paraméterben, ezért a N kijuttatás teljese mértékű elhagyása nem indokolt. Azonban az általunk vizsgált genotípusoknál már nem találtunk statisztikailag igazolható különbséget a 80 és 160 kg ha-1 N hatóanyag hatása között a termés mennyiség tekintetében. A kísérleteink eredményei alapján egyértelműen látszott, hogy alacsonyabb N szint mellett kevesebb klorofill-a és klorofill-b molekula volt megtalálható a mintákban. Ezzel párhuzamosan a klorofill-a/klorofill-b arány növekedett az alacsonyabb N szint hatására, ami arra a következtetésre ad okot, hogy a klorofill-b érzékenyebben reagált a N megvonásra, mint a klorofill-a. A klorofill-a és -b molekulák precíziós technológiák használatával történő megkülönböztetése, hasznos információt szolgáltathat a növények N utánpótlásának tervezésében és gyakorlatában is. Eredményeinket összefoglalva egyértelműen alátámasztottuk a genotípus, mint tényező jelentőségét a növénytermesztési rendszerekben. A kedvező N hasznosítással rendelkező kukorica genotípusok a jövőben fontos szerepet tölthetnek be az intenzív és extenzív szántóföldi növénytermesztésben is. Kulcsszavak: kukorica, klorofill, klorofill fluoreszcencia, nitrogén, cink Nutrient supply is one of the most critical points in agronomic interventions nowadays. N and Zn are take a part in several plant physiological processes, but their utilization in a crop depends significantly on the genetic characteristics of plant species, subspecies, environmental factors or their relative proportions to each other. In our research, we aimed to investigate the N and Zn utilization efficiency of several different maize (Zea mays L.) genotypes, and the effect of our treatments on plant physiological processes. Our further goal was to identify parameters that can be used to identify plant stress, before their visible symptoms are appeared. Our experimetns were performed with fully regulated and field conditions using multiple levels of N and Zn. At the first phase of our experiments, 22 genotypes were investigated. From them we selected Armagnac, Fornad, Loupiac and P9903 genotypes, which were examined in further controlled and field experiments. We were able to properly characterize the examined genotypes in terms of N utilization with the parameters from laboratory experiment. Based on the Cluster analysis, Neffel, P9537, P9415, DK 440, P9074, DKC 4590, P9903, Occitan, NK Columbia, MV Olek, P0023 hybrids were classified as sensitive. While Sushi, P0216, DKC 4490, NK Thermo, MV Margitta, Loupiac, Fornad, Renfor, MV Danietta, Armagnac and MV Illango were included in efficient N utilization group. These results were supported by our further experiments, because genotypes from different groups were responded differently to our treatments. Application of Zn did not affect the uptake of N, however, at optimal N level plants were able to absorb more Zn. At optimal N level, the total zinc content of the shoot and root was 40.8 mg higher than at the reduced N level. Zn levels differed from optimal level, as well as different Zn application methods did not cause significant physiological effects, however Zn content analysis showed that plants were able to absorb even a fivefold Zn dose, so it may have a positive effect on grain yield quality. At this time for the effect of 0 kg ha-1 11.9% and 8.13% yield loss was occured compared to the 80 and 160 kg ha-1 N levels. The omission of N fertilization resulted in a significant decrease in most of the studied parameters, therefore the complete omission of N application is not recommended. However, statistically significant difference between the effect of 80 and 160 kg ha-1 N in terms of grain yield was not found in case of examined genotypes. Based on the results it was clear that fewer chlorophyll-a and chlorophyll-b molecules were present in the samples from lower N levels. In parallel, the chlorophyll-a / chlorophyll-b ratio increased with N deprivation, suggesting that chlorophyll-b was more sensitive to N deprivation than chlorophyll-a. Distinguishing chlorophyll-a and -b molecules using precision technologies may also provide useful information in planing and practice of N supply during crop management. Summarizing our results, we clearly supported the importance of genotype as a factor in crop production systems. Maize genotypes with favourable N utilization may play an important role in intensive and extensive field crop production in the future. Keywords: maize, chlorophyll, chlorophyll fluorescence, nitrogen, zincTétel Korlátozottan hozzáférhető A termés mennyiség és befolyásoló tényezőinek viszonya eltérő környezeti tényezők közöttSzűcs, Gusztáv; Veres, Szilvia; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarA munkánk során eltérő talajadottságok mellett értékeltük a különböző talajkémiai paraméterek, valamint az öntözés hatását a kukorica termésére. A vizsgálatainkat üzemi körülmények mellett, elsősorban lápi talajokon végeztük, melyek szélsőséges víz és szervesanyag gazdálkodással jellemezhetők. Az eredményein kalapján az öntözés hatása egyértelműen kimutatható volt. A talajkémhatását vizsgálva, a legmagasabb terméseket az enyhén lúgos közegben tapasztaltunk. A magas humusztartalom nem társult kimagasló terméseredményekkel. . Az eredményeket értékelve arra a következtetésre jutottunk, hogy a kedvező humusztartalom a kedvező évjáratban tudta kifejteni kedvező hatását. Összességében megállapítható, hogy a talajadottságok egyértelműen hatást gyakorolnak a kukorica termeszthetőségére.Tétel Szabadon hozzáférhető Analyses of a few physiological parameters of hybrid wheat in the case of different nitrogen supply levels(2016-02-18) Kiss, László; Zsombik, László; Veres, SzilviaThe winter wheat is one of the most determinant crops because its role was always important in human’s life. To increase the average yield there are several possibilities, which are still not clear fields of agricultural plant production. Our main goal was to examine the responses of winter wheat genotypes to different amounts of nitrogen supplies. The sowing area of hybrid wheats are increasing, they may have different nutrient nitrogen utilization compared to varieties, and the question arose if it is possible to achieve same yield at lower nitrogen fertilizer application or not. The present study analyzes the results of winter wheat (Triticum aestivum L.) from tillering growing stage. Under controlled conditions three different wheat hybrids were grown (Hywin, Hystar, Hybiza) with two different amounts of nitrogen supplies (optimal and the fourth part). The dry matter accumulation, relative chlorophyll content and nitrogen content were measured in order to draw conclusions from the different supplies of nitrogen for winter wheat genotypes and their physiological plasticity.Tétel Szabadon hozzáférhető Analysis of maize and sunflower plants treated by molybdenum in rhizobox experiment(2015-03-05) Bódi, Éva; Veres, Szilvia; Andrási, Dávid; Garousi, Farzaneh; Kovács, BélaIn this study, maize (Zea mays L. cv. Norma SC) and sunflower (Helianthus annuus L. cv Arena PR) seedlings treated by molybdenum (Mo) that were cultivated in special plant growth boxes, known as rhizoboxes. During our research we tried to examine whether increasing molybdenum (Mo) concentration effects on the dry mass and absorption of some elements (molybdenum, iron, sulphur) of shoots and roots of experimental plants. In this experiment calcareous chernozem soil was used and Mo was supplemented into the soil as ammonium molybdate [(NH 4 ) 6 Mo 7 O 24 .4H 2 O] in four different concentrations as follow: 0 (control), 30, 90 and 270 mg kg -1. In this study we found that molybdenum in small amount (30 mg kg -1 ) affected positively on growth of maize and sunflower seedlings, however, further increase of Mo content reduced the dry weights of shoots and roots. In case of maize the highest Mo treatment (270 mg kg -1 ) and in case of sunflower 90 mg kg -1 treatment caused a significant reduction in plant growth. In addition, we observed that molybdenum levels in seedling were significantly elevated with increasing the concentration of molybdenum treatment in comparison with control but the applied molybdenum treatments did not affect iron and sulphur concentration in all cases significantly.Tétel Szabadon hozzáférhető Arzénkezelés hatása kukorica és napraforgó csíranövények fiziológiai paramétereire(2015) Várallyay, Szilvia; Veres, Szilvia; Garousi, Farzaneh; Bódi, Éva; Kovács, BélaTétel Szabadon hozzáférhető Assessment and comparison of selenium-enriched maize with sodium selenite and sodium selenate(2016) Garousi, Farzaneh; Veres, Szilvia; Bódi, Éva; Várallyay, Szilvia; Kovács, BélaTétel Szabadon hozzáférhető Assessment and comparison of selenium-enriched maize with sodium selenite and sodium selenate(2016-02-18) Garousi, Farzaneh; Veres, Szilvia; Bódi, Éva; Várallyay, Szilvia; Kovács, BélaSelenium is an element of environmental interest owing to the narrow range between its nutritionally required and toxic concentrations in many organisms. Its mobility and bioavailability differ greatly depending on individual Se species. In this regard, in present study, the uptake and distribution of Se, the changes in Se content, and the effects of different concentration of Se in two forms of sodium selenite and sodium selenate on maize plants were measured in nutrient solution experiments to clarify their response to the two forms of Se. The results revealed that the Se content in shoots and roots of maize plants significantly increased as the Se level increased. Two Se forms behaved differently and the effects of toxic damage in samples which had been treated with selenite were much more than in the selenate treatments.Tétel Szabadon hozzáférhető Assessment of Bioactive Profile of Sorghum Brans under the Effect of Growing Conditions and Nitrogen Fertilization(2023) Nagy, Róbert; Murányi, Eszter; Bíróné Molnár, Piroska; Szepesi, Judit; Győri, Zoltán; Veres, Szilvia; Gálné Remenyik, Judit; Sipos, PéterTétel Korlátozottan hozzáférhető A baktérium alapú tápanyagutánpótlás ökofiziológiai vizsgálata kukoricánGáspár, Soma; Veres, Szilvia; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarA baktérium alapú tápanyag-utánpótlás ökofiziológiai vizsgálatának összehasonlítása kukoricán 2012-ben és 2015-ben. Dolgozatomban napjaink mezőgazdaságának egyik legnagyobb kihívását, a fenntartható mezőgazdaság - azon belül is - a talajtápanyag tartalmának megőrzésével foglalkozom.Tétel Szabadon hozzáférhető Beetroot mineral composition affected by mineral and organic fertilization(2019) Petek, Marko; Toth, Nina; Pecina, Marija; Karažija, Tomislav; Lazarević, Boris; Palčić, Igor; Veres, Szilvia; Ćustić, Mirjana HerakTétel Szabadon hozzáférhető Biogáz üzemi melléktermékek növényfiziológiai vizsgálata(2012) Tóth, Brigitta; Hankovszky, Gerda; Bojtok, Károly; Veres, Szilvia; Lévai, LászlóTétel Korlátozottan hozzáférhető Biotrágy fizológiai hatása kukorica korai fejlődési stádiumaiban szabadföldi körülmények között(2012-10-17T09:16:47Z) Gáspár, Soma; Veres, Szilvia; DE--ATC--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarA fenntartható mezőgazdaság egyik legfőbb kihívása a talaj termékenységének a megőrzése. Ezt végezhetjük biotrágyával is. Munkám során célul tűztem ki, hogy szabadföldi körülmények között megvizsgáljam, hogy egy baktérium alapú biotrágya milyen hatással van a kukorica fiziológiai állapotára annak korai fejlődési stádiumaiban.Tétel Szabadon hozzáférhető Biotrágyák hatása kukoricahibridek főbb növényfiziológiai paramétereire(2013) Nagy, László Géza; Nagy, László; Bodnár, Karina Bianka; Makleit, Péter; Lévai, László; Veres, Szilvia; Tóth, BrigittaTétel Korlátozottan hozzáférhető A biotrágyázás növényi produkciót befolyásoló hatása kadmium (cd) szennyezés esetén(2009-03-18T11:04:45Z) Gajdos, Éva; Veres, Szilvia; Lévai, László; DE--ATC--Mezőgazdaságtudományi KarA dolgozatban vizsgálatuk a biotrágyázás alkalmazásának lehetőségét kadmiummal szennyezett körülmények között. Ennek mérlegeléséhez mértük a hajtás frisstömeg változását, a hajtás és a gyökér szárazanyag gyarapodását, a fotoszintetikus pigmentek relatív és abszolút mennyiségét, a potenciális fotoszintetikus aktivitást, valamint a biotrágya befolyásoló szerepét a kadmium felvételére. Vizsgálatainkhoz az egyszikű kukoricát és a kétszikű napraforgót használtuk, ugyanis számos ponton lényeges különbség van a tápanyag felvételi mechanizmusuk között.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Can Industrial By-products Be Used as Tools in Sustainable Agriculture?(2011) Tóth, Brigitta; Lévai, László; Veres, SzilviaTétel Szabadon hozzáférhető Cane Girdling Influence on the Berry Texture Properties of Three Table Grape Varieties(2022) Tóth, Adrienn; Zsófi, Zsolt; Veres, SzilviaTétel Szabadon hozzáférhető Changes of relative chlorophyll content at maize smut inoculated hybrids(2017-05-16) Frommer, Dóra; Radócz, László; Veres, SzilviaThe leaf chlorophyll content analysis is important for several reasons. The natural or anthropogenic stressors directly effect on the chlorophyll content. Through the measurement of the chlorophyll content it is possible to obtain data concerning the physiological status of the plant, moreover the chlorophyll content is closely related to the nitrogen content, so it is linked to photosynthesis and the photosynthetic activity which determine biomass production. One of the most common symptoms of plant diseases is the larger and smaller interveinal chlorotic areas. These might be local, or expand to the whole plant. There are multiply reasons of chlorosis such as reduction of chlorophyll content, unfavorable effects on the chlorophyll content,disorders regarding function of chloroplasts or ultimately destruction of the chloroplasts. Although such a chlorotic deviancy can contribute to significant losses in photosynthesis; however the underperformance photosynthesis of the sick plants is a more complex process. As we unambiguously experienced during our investigations on common smut that the infected maize plants most common accompanying symptom was chlorosis on the leaves, so it is especially important to examine how the infection influenced on the chlorophyll content of different hybrids.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Combined impact of different stress factors on Pumpkins(Cucurbita pepo L.)Ashraf, Faiza; Veres, Szilvia; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarCurrent worldwide climate changes have subjected this crop to drought stress at various phases of vegetative growth, and pumpkin has been observed to be more resistant to certain abiotic stressors than other legumes and crops. As a source of energy, light is essential for photosynthesis and accumulation-assimilation, as well as for plant development and output. This thesis aims to analyze and compare different parameters of pumpkin under abiotic stresses when they are subjected to drought, light, and hydrogen peroxide treatment. This analysis was conducted by comparing the 2 abiotic stresses by 6 different physiological and morphological parameters of pumpkin. The necessary data was collected on six parameters: growth parameters, stomatal conductance, relative chlorophyll content, total chlorophyll content (Chla and Chlb), carotenoids(x+c), lipid peroxidation, and secondary metabolites were collected and entered a database.