Könyvek és jegyzetek
Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez
A legkülönbözőbb témákban kiadott dokumentumok folyton bővülő gyűjteménye. Egyetemi jegyzetek, segédkönyvek, és mindenek előtt tudományos publikációk találhatók itt. Ízelítő az egyes tematikákból: Állattan, orvostudomány, jog, amerikanisztika, stilisztika, közigazgatástudomány, nyelvészet, matematika, fizika, stb.
Böngészés
Könyvek és jegyzetek Tárgyszó szerinti böngészés "Agrártudományok::Élelmiszertudományok"
Megjelenítve 1 - 2 (Összesen 2)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető Élelmiszeranalitika mérnököknek(Debreceni Egyetemi Kiadó – Debrecen University Press, 2021) Csapó, János; Albert, Csilla; Kiss, Dóra; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarAz Élelmiszeranalitika mérnököknek című könyv a Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi- és Környezetgazdálkodási Kar, Élelmiszertechnológiai és Élelmiszertudományi Intézetében tanuló hallgatók számára készült. Reményeink szerint e könyvet a leendő élelmiszermérnökökön kívül a többi mérnöki szak hallgatói is fogják használni, sőt talán az új szakok hallgatóinak is segítségére lesz tanulmányaik során. A könyv megírásakor figyelemmel voltunk a karon kialakult hagyományokra, hogy az ismertetett analitikai módszerek kapcsolódjanak az egyéb tárgyak keretében oktatott anyaghoz, ezért egy olyan könyvet szerettünk volna írni, melyet a hallgatók több tárgy gyakorlati oktatása során is hasznosítani tudnak, sőt a leendő élelmiszermérnökök is szívesen lapozgatni fogják. A könyv rövid minőségi kémiai analízissel indul, melyet nagyobb terjedelmű klasszikus mennyiségi kémiai analízis követ. E fejezetekben a hallgatók megismerkedhetnek a minőségi és mennyiségi analízis menetével, az acidi-alkalimetriával, az oxidációs-redukciós, valamint csapadékos titrálási módszerekkel, legvégül pedig a komplex vegyületek képződésén alapuló meghatározásokkal. Ezt követően az ultraibolya-látható abszorpciós spektrofotometria és az elválasztási módszerek, ezen belül az élelmiszerek analízisében rendkívül nagy jelentőségű kromatográfia, elektroforézis és izoelektromos fókuszálás elméleti alapjait ismertetik a szerzők.Tétel Szabadon hozzáférhető Fertilisation of maize(Debreceni Egyetemi Kiadó – Debrecen University Press, 2024) Széles, Adrienn; Nagy, János; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar; Széles, AdriennThe purpose of fertilisation is to introduce organic and inorganic substances into the soil that maintain and improve the soil’s composition, chemical and physical properties and biological condition, and have a positive effect on soil fertility and crop yields. Fertilisers are substances that increase the fertility of the soil. Direct fertilisers (plant manures), which meet the nutrient needs of plants. Indirect fertilisers (manures), which mainly affect the physical and colloidal properties, structure and biology of the soil and their application (lime, gypsum, etc.) often falls under the heading of soil improvement.