A konyhai ételhulladékok biogáz célú hasznosításának lehetőségei

Dátum
2010-11-04T12:24:35Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Dolgozatom a konyhai ételhulladékok hasznosításának jelenlegi helyzetével, valamint biogáz előállítására vonatkozó lehetőségeivel foglalkozik. Ismertettem a biogáz, mint megújuló erőforrások egyikének szükségességét, felhasználásának lehetőségeit, a felhasználható alapanyagokat, valamint a jövőbeli kötelezettségeket és célkitűzéseket. A konyhai hulladék magas arányú víztartalmának és kiegyenlített C/N-viszonyának köszönhetően a biológiailag bomló szerves anyagok közül az egyik legjobb lehetőséget a biogáz célú hasznosítás nyújtja, ami megfelelő ártalmatlanítási kezelésnek minősül. Továbbá bemutattam a konyhai hulladék biogáz receptúrába vonását, amelyet megfelelő előkezeléssel és megfelelő arányban együttesen felhasználva más alapanyagokkal elméletileg nagyobb gázhozam elérhető. Részletesen kitérek az ételhulladék tárolásának lehetőségeire, amelynek időintervalluma döntően befolyásolja ennek a hulladéktípusnak biogáz célra való sikeres felhasználását. Vizsgáltam a konyhai ételhulladékok kémiai paramétereit és folyamatosan nyomon követtem változásaikat. Biogáz célú hasznosíthatóságát a Debreceni Egyetem Víz- és Környezetgazdálkodási Tanszéke által kifejlesztett 100 literes kísérleti biogáz fermentorban vizsgáltam. A konyhai vegyes hulladékot silókukoricával és szarvasmarhatrágyával különböző arányokban kevertük a nagyobb gázkihozatal és erjedési hatékonyság elérése érdekében. A biológiailag bomló kommunális hulladékok lerakással ártalmatlanított hányadát jelentős mértékben kell csökkentenie Magyarországnak, és ebben jelentős szerepe lehet a biogáz célú hasznosításnak.

Leírás
Kulcsszavak
megújuló energiák, biogáz
Forrás