Étrendkiegészítők és hatásaik

Dátum
2010-11-15T08:29:22Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Dolgozatom témája az étrend-kiegészítők és azok pozitív és negatív hatásainak bemutatását választottam. A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek véleménye szerint általában nincs szükség étrend-kiegészítők fogyasztására, amennyiben az egyén táplálkozása egészséges, kiegyensúlyozott, zöldségekben, gyümölcsökben, gabonafélékben, rostban és nyers élelmiszerekben gazdag. Jól tudjuk azonban, hogy napjainkban a hazai lakosságnak csak kis hányadára jellemző az egészségtudatos táplálkozás. Gyakoriak a táplálkozási hibákból eredő makro- és mikrotápanyag-hiányok. A helytelen táplálkozási szokásokból eredő hiányosságok kiküszöbölésére, ill. az ezekből adódó elváltozások megelőzésére alkalmasak lehetnek egyes étrend-kiegészítők. Legtöbbször azonban nem tudjuk, mely tápanyagokat nem veszünk magunkhoz elegendő mennyiségben, ezért nem azt az étrend-kiegészítőt fogyasztjuk, amelyre éppen szükségünk lenne. Különösen nincsen helye az étrend-kiegészítőknek egyes betegségek terápiájában, a hagyományos gyógyszeres, vagy műtéti eljárások helyettesítésében. Az orvos által javasolt terápiás eljárás elhagyása, kicserélése étrend-kiegészítőre, súlyos felelőtlenség, hiszen e készítmények betegségek gyógyításában betöltött szerepére vonatkozóan semmilyen tudományos bizonyíték nem áll rendelkezésünkre. Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, mivel azonban a fogyasztók ismeretei meglehetősen hiányosak a készítmények összetevőivel, hatásaival kapcsolatban, tanácsos egy adott készítmény fogyasztásának megkezdése előtt konzultálni a háziorvossal (különösen, ha az illető bármilyen gyógyszert szed rendszeresen), gyógyszerésszel vagy más képzett egészségügyi szakemberrel, és nem elfogadni a hangzatos reklámok, híres emberek ígéreteit.

Leírás
Kulcsszavak
étrend
Forrás