Proteáz enzimaktivitás kimutatása poliakrilamid-aktivitásgéleken vipera-fajok méregmintáiból

Dátum
2010-11-23T11:09:00Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt
  1. Vizsgálataink során különböző vipera taxonok, - a Vipera ursinii rakosiensis, Vipera ursinii moldavica, Vipera renardi, Vipera berus és Vipera berus nikolskii -, illetve egyazon taxon eltérő földrajzi területekről begyűjtött méregmintáinak proteáz aktivitását elemeztem. Az alkalmazott módszer a proteázok vizsgálatára általánosan elfogadott szubsztrátként zselatint tartalmazó poliakrilamid-gélelektroforézis volt.

Ehhez Schlereth és mtsai. (2000) és Hasson és mtsai. (2004) módszerének felhasználásával, kidolgoztam a rutinvizsgálatokra alkalmas módszert. Optimalizáltam az eljárást, megállapítottam az optimális vizsgálandó mintamennyiségeket, a kiértékelhető zselatin zimogramok készítéséhez ideális inkubálási körülményeket.

  1. Zselatin zimogramokat készítettem, amelyek UVI-TEC gélelemző programmal történt kiértékelései bizonyították, hogy a zselatin zimogramok kellő érzékenységgel rendelkeznek ahhoz, hogy különbségeket tudjunk megállapítani különböző taxonok, illetve azonos taxonok különböző mintavételi helyekről származó méregmintáinak izoenzim-mintázatában.

  2. Eredményeim lehetővé teszik, hogy további adatokat gyűjtsünk a viperamérgek proteázairól. Ezek az adatok taxonómiai és közegészségtani szempontból is jelentősek lehetnek.

Leírás
Kulcsszavak
Proteáz enzimaktivitás, poliakrilamid-aktivitásgéleken, vipera-fajok méregmintái
Forrás