Adatbáziskezelés tanítása középiskolákban

Dátum
2006-06-13T17:42:49Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Dolgozatom azoknak ajánlom, akik informatikából emelt szintű érettségire készülnek, illetve más szervezett oktatás (OKJ, ECDL) keretein belül ismerkednek az adatbáziskezelés alapjaival.

Dolgozatomban a lekérdezések témakörével foglalkoztam, mert úgy gondolom hogy a lekérdezések témaköre a legfontosabb témakör. Egy jól felépített adatbázis szerkezete nem szorul módosításra, az adatok kinyerésére, rendszerezésére és gyors módosítására viszont mindig szükség van. Hogy megértsük a lekérdezések témakörét rendelkeznünk kell bizonyos előismeretekkel. Tudnunk kell mi az adattábla (adatsor (rekord), adatoszlop (mező), táblafej (rekordspecifikáció), értéktípus (mezőleírás), kiválasztási feltétel), mi a kapcsolat (hivatkozási integritás, kaszkád műveletek), milyen kapcsolattípusok vannak, illetve létre kell tudnunk hozni egy adatbázist (adattáblák létrehozása (normalizálás), kapcsolatok kiépítése).

Ha mindezen alapfogalmak birtokában vagyunk, akkor bátran használhatjuk ezt a dolgozatot a lekérdezések megértéséhez, elsajátításához. Dolgozatom legelején azon adattáblákról találunk rövid leírást, amelyekre a dolgozat során gyakran történik utalás. A lekérdezések ezen táblák adatain manipulálnak. Ezután következik egy elméleti megalapozás a lekérdezésekről általában, lekérdezéstípusokról, lekérdezések elkészítéséről, mentéséről, elindításáról, stb. Ezt követően gyakorlati példákon keresztül ismerkedhetünk meg a különböző típusú lekérdezésekkel. Néhány fontosabb típusú lekérdezés lekérdezésvarázsló segítségével is létrehozható, a dolgozatban viszont minden lekérdezés létrehozását tervező nézetben mutattam be. Varázsló segítségével igaz gyorsabb a létrehozás, viszont nem olyan rugalmas mint tervező nézetben. Tervező nézetben lehet csak különböző igényeknek, feltételeknek eleget tevő lekérdezést létrehozni. Minden lekérdezéstípus esetén a megoldott feladatok után további gyakorló feladatok is találhatók, melyek begyakorlása esetén már magabiztosabbak lehetünk a lekérdezések témakörében is.

Leírás
Kulcsszavak
lekérdezés, kapcsolat, feltétel, adattábla
Forrás