Fehérjék vizsgálata tömegspektrometriás módszerekkel

Dátum
2010-12-20T12:07:18Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Az utóbbi évtizedekben a fehérjék analízisében a legkorszerűbb analitikai módszernek a tömegspektrometria számít. A tömegspektrometria különböző kromatográfiás (LC, GC) ill. elválasztástechnikával (CE) kapcsolva szinte egyeduralkodó a fehérjék vizsgálatában. A fehérjék az élőlények építőkövei. Változatosságuk és specifikusságuk az élet számos területén megjelenik. Biológiai információk hordozói, életfolyamatok irányítói és katalizátorai (enzimek), transzportfolyamatokban játszanak szerepet (membránfehérjék), fontos szereplői az immunvédelemnek. A fehérjék szerkezete funkcióját szigorúan meghatározza és fordítva. A célom az volt, hogy a kapott β-D-xilozidáz fehérjét és az aktivált fehérjét azonosít-sam, megállapítsam, hogy sikeres volt-e a kémiai módosítás, majd az emésztésből származó szakaszokat azonosítsam. Ehhez MALDI-TOF MS és HPLC-MS készüléken végeztem méré-seket.

Leírás
Kulcsszavak
MALDI tömegspektrometria, fehérjék
Forrás