Kis- és középvállalkozások banki finanszírozása

Dátum
2011-04-05T11:22:59Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Diplomadolgozatom elsődleges célja az információhiányban szenvedő kis-és középvállalkozások külső finanszírozási lehetőségeinek bemutatása, különös tekintettel az egyre szélesebb körű banki hitelekre.
A dolgozat első részében a kis-és középvállalkozás körének meghatározásával, kialakulásukkal és jelenlegi helyzetükkel foglalkozom. Részletesen bemutatásra kerül a kisvállalkozások sajátosságai, amely egyben utal a napjainkban jellemző nehézségeikre is. A második részben részletesen kifejtem a bankok és a kisvállalkozások kapcsolatrendszerét, amelyben röviden összefoglalom a hitelintézetek szerepét, és feladatait. Fontosnak tartom a Bázel II szabályzatrendszer bemutatását és a kisvállalati hitelezésre gyakorolt hatását. A két szektor kapcsolatának elemzésekor a kisvállalkozások életében a banki hitel jelentőségét kívánom hangsúlyozni és kiemelni a bankok félelmeit a kisvállalkozások hitelezésétől. Természetesen helyet kap a dolgozatban a különböző hiteltermékek ismertetése, ahol kitérek azok sajátosságaira, illetve a kisvállalati hitelek újdonságaira, amelyek új dimenziókat nyitottak a kisvállalati hitelezés területén. A dolgozat további részeiben következik a téma lényegi része, amelynek keretében egy általam vizsgált bank hitelezési gyakorlatán keresztül bemutatom a bank működési elveit. A fejezet célja rávilágítani a kisvállalatokkal szembeni elvárásokra és rövid áttekintést nyújtani a banki hiteltermékek útvesztőjében, kiemelve az újdonságokat, mint például a támogatások előfinanszírozását, az állam által támogatott konstrukciókat és a földalapú jelzáloghitelt.
A tanulmány utolsó részében egy vállalkozás történetét mutatom be. A vállalkozás hitelezési politikája sikertörténetnek tekinthető és a banki hitelek és az állami támogatások révén mára már középvállalkozásként működik.

Leírás
Kulcsszavak
kkv, kis- és középvállalatok, banki finanszírozás
Forrás