Csokoládé fogyasztási szokások vizsgálata az Észak-alföldi Régióban

Dátum
2011-05-02T09:45:16Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Diplomadolgozatom témájának a csokoládé fogyasztási szokások felmérését választottam. Tanulmányom elkészítése során 300 darab kérdőívet töltettem ki az Észak-alföldi Régióban. Napjainkban egyre jobban előtérbe kerül az egészséges életmód, és az emberek vásárlásaik során is figyelembe veszik az egészséges életmód szempontjait. Az élelmiszer előállítók is arra törekednek, hogy termékük megfeleljen a vásárlók elvárásainak, és hozzáadott egészségvédő anyagokat tartalmazzanak, és ezt a marketing tevékenységük során is népszerűsítsék. Több kutatás során is bizonyították, hogy a kakaó is tartalmaz egészségvédő anyagokat, legnagyobb mennyiségben antioxidánsokat. A fogyasztási szokások mellet érdekelt, hogy az emberek ismerik-e a csokoládé jótékony hatásait. Kérdőívemben ezzel kapcsolatban is tettem fel kérdéseket. A szakirodalmi áttekintésben megtalálható a kakaófa jellemzése, a csokoládé története és készítése. Továbbá a csokoládé egészségvédő hatásai, fogyasztási jellemzői, majd végül piackutatási fogalmak is helyet kaptak dolgozatom szakirodalmában. Ezután az általam választott kiértékelési módszert és a használt programokat ismertettem. A válaszok feldolgozása során Microsoft Excel 2003 és SPSS 17.0 programokat használtam. A kapott eredményeket diagramokkal és ábrákkal szemléltettem.

Leírás
Kulcsszavak
csokoládé, fogyasztás, piackutatás, egészség, antioxidáns
Forrás