Különböző aromás ligandumokat tartalmazó félszendvics Ru(II) kationok hidrolitikus tulajdonságai
Dátum
2011-05-08T10:17:07Z
Szerzők
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt
Szakdolgozatom célja az volt, hogy különféle aromás ligandumokat tartalmazó félszendvics fémorganikus ruténium(II) kationok hidrolitikus tulajdonságait vizsgáljam. A szilárd dimerből vízben történő oldás során létrejött [Ru(η6-arén)(H2O)3]2+ akvakomplex oldategyensúlyi viselkedését vizsgáltam és meghatároztam a belőle képződő hidroxokomplexek összetételét és stabilitási állandóit pH-potenciometriás, UV-látható spektrofotometriás és NMR spektroszkópia módszerekkel kloridos és kloridmentes állandó ionerősséget alkalmazva.
Leírás
Kulcsszavak
ruténium, félszendvics