Borok eredetvizsgálata elválasztástechnikai módszerekkel

Dátum
2011-05-17T11:09:03Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A borok eredetvizsgálatával kapcsolatban elemzéseket végeztem antocianidin típusú polifenol összetételre vonatkozóan. Megállapítottam, hogy a polifenol tartalom fajtától és termőhelytől függetlenül azonos komponenseket tartalmaz, de azok összetétele fajtánként és termőhelyenként jelentős eltérést mutat. Ez az összetételbeli eltérés lehetőséget teremt arra, hogy nagyszámú mintát elemezve, azok összetétel adatait referenciaként felhasználva a fajtára és az eredetre vonatkozóan biztos következtetésre lehessen jutni. Ez az eredmény összekapcsolható a borok illóanyag tartalmára vonatkozó gázkromatográfiás eredményekkel – ez az összekapcsolás még nem történt meg, további feladatot jelent. Elviekben lehetőség van arra is, hogy a szőlőmag olajok zsírsav összetételét is fel lehessen használni eredetvizsgálathoz, mivel az szintén fajta és termőhelyfüggő. Ez azonban csak kiegészítő vizsgálatot jelenthet (arról nem is szólva, hogy a borok eredetének bizonyításakor a szőlőmag csak ritkán áll rendelkezésre).

Leírás
Kulcsszavak
HPLC, antocianidin
Forrás