A kukorica termesztés technológiájának elemzése a Hajdúnánási Agroszoltek Kft-nél

Dátum
2011-05-25T09:57:49Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A kukorica termesztése során az ökológiai, agrotechnikai és a biológiai tényezők együttesen határozzák meg a növény termesztésének eredményességét. Ezek együttesen befolyásolják a termelést. Ezek közül az ökológiai tényező az adott. Az utóbbi években előtérbe helyeződik a klimatikus tényező. Ennek szélsőséges értékei megmutatkoztak ha csak az utóbbi két évtizedet vesszük is figyelembe. Nagy termésingadozások voltak jellemzőek. A csapadék mennyiségének változása mellett nagyon jelentős volt annak eloszlása is a tenyészidőszakban. A kukorica a termesztett gabonafélék között különleges helyet foglal el, mert nagyon sokrétű a felhasználása, nagy területen termesztik és az állati takarmányozásban van a legfontosabb szerepe. Egyes országokban népélelmezési cikk. Hazánkban 1.2 millió hektáron termesztik. A gabonanövények közül a kukoricának van a legnagyobb termésátlaga (6,7 t/ha). A vetésváltásnak, mint a legfontosabb agrotechnikai tényezőnek nagy jelentősége van. Az elővetemény után visszamaradt szármaradvány mennyisége, minősége, milyensége kihatással van a talaj tápanyag,- szervesanyag tartalmára és az előbb említett elvégzendő talajmunkák minőségére. A Hajdúnánási Agroszoltek Kft. 1994.-ben alakult. Bérelt területen folytatja termelő tevékenységét, a bérelt terület mértéke közel 1200 hektár. A gazdaságban használt kukorica hibridek jellemzése: 2008: Furio Sumo , Stira 2009: Kws 353 Lareat, DKC 4005, LG 3330 2010: PR 37K85, Occitan. Dkc 4005

Leírás
Kulcsszavak
termesztéstechnológia, kukorica
Forrás