Tőzsdei árak előrejelzése és az előrejelzés pontosságának monitoringja a búza vonatkozásában

Dátum
2008-11-11T10:18:27Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Az előrejelzés kapcsán a gazdasági élet változásait, mozgásjelenségeit lehetőleg számszerűen kell megfigyelni. A jelenségek között összefüggések vannak, melyeket felderítve és különböző módszerekkel kiértékelve, a gazdasági élet jelenlegi állapotának meghatározása mellett jövőbeli alakulására is megpróbálhatunk következtetni.

Előrejelzés során szükségünk van egy olyan eszközre, amely időben jelzi, hogy az előrejelzési hiba nem a véletlennek, hanem a nem megfelelően alkalmazott előrejelzési modellnek köszönhető. Az előrejelzési modell vizsgálata a követőjel-diagramm segítségével történik, amely az idő függvényében ábrázolja a követőjel alakulását, valamint a kontrollhatárokat. A kontrollhatárokon kívül eső pontok, valamint a követőjel alakulása figyelmeztetnek arra, hogy az alkalmazott előrejelzési modellt esetleg felül kell vizsgálni. Gyakran még mielőtt a követőjel elérné a kontrollhatárokat már sejteni lehet, hogy az előrejelzési modell nem megfelelő.

A követőjel-diagram folyamatos figyelése szükséges, mert elképzelhető, hogy sokáig megfelelően működik egy modell, majd hirtelen elindul a követőjel valamelyik irányba.

Leírás
Kulcsszavak
kockázatkezelés, tőzsde, gabonapiac, gazdaságelemzés
Forrás