Hallgatói dolgozatok (GVK)

Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez


A 2009 július 1-től létrejött Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar dolgozatainak gyűjteménye. 2014. augusztus 1-től jogutódja a Gazdaságtudományi Kar (GTK).

Böngészés

legfrissebb feltöltések

Megjelenítve 1 - 20 (Összesen 3200)
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A DE AGTC humánerőforrás gazdálkodása
    Horváth, Anikó; Dajnoki, Krisztina; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar
    Dolgozatom célja a humánerőforrás menedzsment területét érintő szakirodalom feldolgozása a saját munkám megalapozásához, a kérdőívek értékelése által a humán erőforrás menedzseléssel kapcsolatos kérdések, problémák feltárása, megoldása. Törekedtem arra, hogy a kérdőív rákérdezzen minden olyan elemre, amely a humánerőforrás intézeti állapotát felmérje, és lehetőséget adjon a gyakorlati munkában is hasznosítható javaslatok megtételére. Vizsgálom az Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumának humánerőforrás gazdálkodás feladatainak jelentőségét, a megkérdezettek munkaterületén a munkaerőforrások felhasználásának eredményességét. Választ keresek arra is, hogy milyen mértékben ösztönzik a képzésben való részvételre a kérdőívek kitöltőit, valamint milyen szervezeten belüli és kívüli képzési formák, egyéni fejlődést támogató módszerek és lehetőségek állnak rendelkezésre. Információ nyerhető a jelenleg alkalmazott és a jövőben alkalmazandó teljesítményértékelési módszerek eredményességéről is.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Gazdasági elemzés sertéstenyésztési vállalkozásoknál
    Filep, Ferenc; Tarnóczi, Tibor; DE--Közgazdaság- és Gazdaségtudományi Kar
    Diplomadolgozatom témája három sertéstenyésztéssel foglalkozó vállalkozás teljes körű gazdasági elemzése volt 2010 és 2014 közötti időszakban. Célom, hogy a dolgozatomban használt pénzügyi és nem pénzügyi elemzés révén feltárjam az ok-okozati összefüggéseket, valamint komplex képet alkossak a vállalkozások vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetéről.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A franchise-rendszer felépítése, jellemzői, bemutatása a McDonald's franchise-n keresztül
    Cserháti, Levente; Hevessy, Gábor; DE--Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar
    A dolgozat a franchise-rendszer felépítését, jellemzőit,típusait, alapelveit, szerződéseit kívánja bemutatni. A rendszerbe történő belépés előnyeinek, hátrányainak megvitatása. A franchise szövetségek szerepének leírása, a franchise-rendszer McDonald's-on belüli működésének jellemzése. Történeti áttekintésekkel, magyarországi megjelenés körülményeivel. A debreceni McDonald's-ok részletesebb bemutatása a szervezeti felépítéssel, a felmerülő kiadásokkal, éves marketingtevékenység, kongresszusok leírásával.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Az esport, és annak hatása az informatikára
    Scholtz, Dániel; Csipkés, Margit; DE--Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar
    A dolgozat során megtudhatjuk mi is számít igazán esportnak, illetve, hogy ez idehaza milyen szinten megy. A kutatásom során számos probléma felvetődik, aminek nem csak a megoldását, de a probléma forrását is keresem.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A Könnyűzenei Fesztiválok Hatása A Magyar Turizmusra
    Szurkos, Henrietta; Katona, Ilona; DE--Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar
    A fesztiválturizmus Magyarországon. A Campus és a Hegyalja Fesztivál összehasonlítása. A két fesztivál jellemzése, hatása a helyi turizmusra. Látogatói elégedettségi mérése kérdőíven keresztül. Interjú a Campus Fesztivál főszervezőjével.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Golfturizmus a világban és Magyarországon
    Srankó, Ádám; Könyves, Erika; DE--Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar
    A dolgozat a golfturizmusról szól a világban és Magyarországon. A golf történetét mutatja be a kezdetektől napjainkig. Bemutatja a golfot, mint üzletet, mint turisztikai formát. A magyarországi golfturizmus jelenlegi helyzetét vázolja fel. Kérdőíves kutatás alapján elemzi a válaszadók tapasztalatait, véleményeit a golfról. Felveti a lehetőségeket, melyek ebben az iparágban rejlenek.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Italok jelentősége a magyar gasztronómiában
    Asztalos, Zoltán; Vargáné Csobán, Katalin; DE--Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar
    A dolgozat fő témája a magyar italok és azoknak a jelentősége a magyar gasztronómiában. Kiterjed a jellegzetes magyar ételekre. Menüsort is tartalmaz. Jelenlegi (2014) italozási szokásokba nyújt belátást. Összehasonlítja a rendszerváltás előtti és utáni kereslet és kínálati viszonyokat, mély interjúk alapján
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Megújuló energiaforrások felhasználása a lakosság körében Nyírbátorban
    Rádi, Sára; Sőrés, Anett; DE--Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar
    Dolgozatom témája a megújuló energiaforrások felhasználása lakóhelyemen, Nyírbátorban. Szakdolgozatomat a megújuló energiák egyes csoportjainak bemutatásával kezdtem, ezek a nap-, szél-, víz-, geotermikus energia és biomassza. A szakirodalmi részben megemlítettem még néhány fontosabb és korszerű megújuló energiák használatára vonatkozó cselekvési tervet is. Saját eredményeim elkészítéséhez egyrészt mélyinterjút készítettem a nyírbátori biogáz üzemben az üzemvezetővel, egy gépészmérnökkel és a logisztikai vezetővel. Mivel kíváncsi voltam a Nyírbátorban élő emberek véleményére, kérdőívet készítettem, melyet 150 ember véleménye alapján elemeztem. Többek között kíváncsi voltam, hogy milyen fűtési módszert alkalmaznak otthonukban, használnak-e valamilyen megújuló energiát, illetve hajlandóak lennének-e a hagyományos energiákat alternatív energiákra cserélni. Végül következtetéseket vontam le a kérdőívekben adott válaszok alapján, és javaslatokat tettem a felmerülő problémák megoldására.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A Hortobágyi Nemzeti Park megalakulása okozta gazdasági, társadalmi és ökológiai-környezeti változások vizsgálata Újszentmargitán
    Papp, Alexandra; Szabó, Bernadett; DE--Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar
    A Hortobágyi Nemzeti Park megalakulása okozta gazdasági, társadalmi és ökológiai-környezeti változások bemutatása Újszentmargitán. Az ember és természet kapcsolata, a kapcsolat változása az idő múlásával. A természetvédelem kialakulása, jelentősége napjainkban, valamint ennek hatása az emberek életére.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A fesztiválturizmus bemutatása az egri fesztiválok példáján keresztül
    Király, Daniella; Sőrés, Anett; DE--Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar
    A dolgozatom témája a fesztiválturizmus bemutatása az egri fesztiválok példáján keresztül. Kutatásom során elsősorban arra kerestem a választ, hogy az Egerbe látogatók, milyen jellegű fesztiválokat részesítenek előnybe, milyen programokon vesznek részt szívesen. A fesztiválok kiválasztásában milyen szempontok játszanak szerepet, illetve mely tájakról érkeznek a legtöbben. Továbbá célkitűzéseim között az is szerepelt, hogy felmérjem az egri fesztiválozók szokásait. E dolgozatommal szeretném bemutatni, hogy a fesztiválturizmus milyen fontos egy város életében, hogy milyen nélkülözhetetlen ága a turizmusnak.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A Tokaji és Egri borvidék összehasonlítása, és a magyar borfogyasztási szokások bemutatása
    Szabó, Tamás; Hevessy, Gábor; DE--Gazdaságtudományi Kar
    Dolgozatom a magyar borvidékekről, borokról szól, amelyben bemutatom a Tokaji és Egri borfesztiválokat is. Részletesen mutatom be benne a Tokaji és Egri borvidékeket. Kérdőívet készítettem a borfogyasztási szokásokról is.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Az egészségturizmus megvalósítása a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. gyógyászatában
    Kereki, Márk; Könyves, Erika; DE--Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar
    A szakdolgozatomban az egészségturizmus megvalósítását vizsgálom a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. gyógyászatán keresztül. Cég bemutatása. Gyógykezelések bemutatása. Gyógyfürdő gyógyászatán belül gyógyszolgáltatásokat igénybe vevő vendég/beteg mérése. (nemenkénti megoszlás, életkor szerinti megoszlás,a vendég/beteg milyen céllal kereste fel a Hungarospa termálfürdőjét és milyen gyógykezeléseket vettek igénybe)
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Az anyukám mondta étterem bemutatása a magyar gasztronómia szempontjából
    Szeles, Anna Zsuzsanna; Katona, Ilona; DE--Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar
    A turizmus és azon belül a gasztronómiai turizmus ismertetése. A magyar gasztronómia jellegzetességei és fejlődése az évek során. Az Anyukám Mondta étterem bemutatása. Az étterem kínálatának, vendégkörének, arculatának vizsgálata. Marketing szempontok szerinti vizsgálat. Erősségek, gyengeségek, lehetőségek és veszélyek bemutatása SWOT- analízis segítségével.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Környezetvédelmi attitűdök és a Zöld Szálloda díj jelentősége a turisták körében
    Kiss, Nóra; Benkhard, Borbála; DE--Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar
    A turizmusnak jelentősége világviszonylatban rendkívüli, mivel 2013-ban a nemzetközi turistaérkezések száma meghaladta az 1 milliárd főt. Ez azt is jelenti, hogy a turizmus felelőssége egyre nagyobb a hátterét és alapját nyújtó természet iránt. Így nagyon fontos (lenne), hogy a turizmus figyelembe vegye a fenntarthatóság alappilléreit és alkalmazza azokat a turizmus minden területén. A Zöld Szálloda díj ennek lehetne egy jó megvalósítási példája, amely megmutatja, hogy kellő odafigyeléssel az olyan nagyfogyasztók, mint a szállodák is sokat tehetnek a környezetük védelméért. A dolgozatomban ezt vizsgálom, és a kérdőíves válaszadók környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenységeit.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A Debreceni Egészségturizmus Jelentősége
    Németi, Ilona; Hevessy, Gábor; DE--Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar
    A mai kor emberében egyre inkább erősödni látszik az egészséges életmódra való törekvés, melynek megvalósításához egyre több szabadidőt enged magának. Dolgozatomban a debreceni egészségturizmus megjelenését, jelentőségét szeretném bemutatni. Ezen belül is kiemelném a gyógyturizmust és a wellness turizmust.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Honlapdizájn és ergonómia a Tedej Zrt honlapja alapján
    Bertalan, Andrea Réka; Szilágyi, Róbert; DE--Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar
    Dolgozatomban az ergonómiai szempontok jelentőségére kívánom felhívni a figyelmet. Fontosnak tartom kiemelni a különböző weboldalak felhasználó barát kialakításának jelentőségét. A Tedej Rt. honlapjának tervezésén keresztül kívánom bemutatni milyen főbb szempontok alapján alkothatunk kellemes összbenyomású, egyszerűen használható weboldalt. Megoldást kerestem arra, hogyan lehetne megoldani, hogy minden képernyőfelbontásban, böngészőben ugyanúgy jelenjen meg a honlap, valamint az oldal betöltési idejét milyen megoldásokkal lehet csökkenteni. Célom volt egy egyértelmű navigáció létrehozása, az információ olvasható, tagolt megjelenítése.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Civil szervezetek pályázati lehetőségei
    Lukács, Dániel; Berde, Csaba; DE--Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar
    A magyarországi centralizált civil pályázati rendszer, két legfőbb pályázati kategóriájának bemutatása, két civil szervezet és egy civil pályázati szakértő információinak ismertetésével és elemzésével. A civil társadalom, a nonprofit és a civil szervezet fogalmainak irodalmi feldolgozása. A Nemzeti Együttműködési Alap pályázati rendszerének bemutatása. Egy kistelepülés NEA pályázati helyzetének elemzése. Két konkrét, megvalósított NEA pályázat program bemutatása egy esettanulmány keretében.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A Fish-Coop KFT. gazdasági elemzése 2009-2013 közötti időszakra
    Kovács-Ferenc, Adrienn; Szűcs, István; DE--Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar
    Szakdolgozatom céljául tűztem ki megvizsgálni, hogy egy döntően tógazdasági haltermeléssel foglalkozó vállalkozás, versenyképes tud-e maradni a mai gazdasági környezetben, képes-e az eredményes gazdálkodásra. Célom részletesen megvizsgálni a gazdasági beszámolókra alapozva a vállalt vagyoni-, pénzügyi-, jövedelmezőségi helyzetének illetve hatékonyságának alakulását a 2009-2013 időszak alatt.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Egy zöldség-gyümölcs termelői csoport beruházásainak bemutatása
    Szilágyi, Rita Éva; Becsky-Nagy, Patrícia; DE--Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar
    Szakdolgozatomban egy konkrét zöldség-gyümölcs termelői csoport beruházásait vizsgálom. A szakirodalom során a beruházás fogalmát, a beruházási döntéseket, a beruházás-gazdaságossági számítások fajtáit, illetve a beruházások finanszírozásának lehetőségeit mutatom be. A második fejezet a termelői csoportok fogalmáról, céljukról, működésükről, termelői szervezetté való elismerésük feltételeiről és támogatásukról szól. A későbbiekben bemutatom az általam vizsgált vállalatot, annak beruházásait, támogatásait. Ezután egy adott beruházásra elkészítem a beruházás-gazdaságossági számításokat, majd értékelem azok eredményeit. Ezt követően a vállalkozás mérlegeit és eredménykimutatásait elemzem, majd ezek eredményeit összevetem a beruházás-gazdaságossági számítások eredményeivel. A dolgozat végén a levont következtetéseim alapján javaslatokat teszek.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Az R&J Kft sertéságazatának gazdasági elemzése
    Sukta, Dóra; Harangi-Rákos, Mónika; DE--Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar
    Megvizsgáltam az állattenyésztés, továbbá a sertéstenyésztés helyzetét, jelentőségét a világon, az EU-ban és hazánkban. Elkészítettem a gazdaság állattenyésztési technológiai tervét és gazdasági értékelését. Megvizsgáltam az ágazat hozamait, termelési értékét és a termelési költségeket. A kapott eredményeket értékeltem és levontam a következtetéseket.