Kluyveromyces marxianus éleszti törzsek fejlesztése bioetanol termelés céljából

Absztrakt

PhD. munkám során előállítottam a termotoleráns Kluyveromyces marxianus E1 mutáns törzset, majd átfogó jellemzést végeztem el a K. marxianus CBS712 szülői és E1 mutáns törzsek etanol termelési paramétereit illetően. Analizáltam a válaszfelület meghatározó módszer (RSM) segítségével a szülői és az E1 mutáns törzs optimális etanol fermentációs paramétereit. Meghatároztam az optimális kiindulási glükóz koncentrációt, a fermentáció hosszát és az etanol termelés gazdaságosságát jelző konverziós ráta értékeket. Feltérképeztem, hogy a hőmérséklet növelése, valamint a különböző kiindulási glükóz koncetráció miképpen befolyásolja az etanol termelő képességet. Az eredményekből és ezek irodalmi adatokkal történő összehasonlításából kitűnik, hogy a K. marxianus E1 mutáns jövőbeni alkalmazásával valószínűleg gazdaságosabbá tehető az iparban a bioetanol előállítására használt SSF (Simultaneous Saccharification and Fermentation - egyidejű szacharifikáció és fermentáció) technológia, bár ennek megerősítésére még további vizsgálatokat kell végrehajtani. Elvégeztem ezen kívül a K. marxianus E1 mutáns fiziológiai vizsgálatát, annak érdekében, hogy megkeressem az okát a törzs megnövekedett termotoleranciájának. Megvizsgáltam a szülői és a mutáns törzsek redukált (GSH) és oxidált (GSSG) glutation tartalmát, valamint a hősokkproteinek mennyiségét, de ebben a tekintetben nem találtam különbséget a két törzs között. Végül megállapítottam, hogy a mutáns sejtek megnövekedett trehalóz koncentrációja állhat a törzs fokozott hőtűrése hátterében. Meglepő módon a termotolerancia növekedését az etanol, ozmotikus és oxidatív stressz érzékenység fokozódása kísérte. During my PhD. work I developed the thermotolerant Kluyveromyces marxianus E1 mutant strain, then I made the comprehensive caracterisation of the ethanol production of K. marxianus CBS712 parental and E1 mutant strain. I analized the optimal ethanol fermentation parameters of the parental and the E1 mutant strain by using Response Surface Methodology (RSM). I determined the optimal starting glucose concentration, the length of fermentation and the conversion rates which indicates the economical character of ethanol production. I defined the influence of increasing temperature and different starting glucose concentrations on ethanol production. The results and their comparison with literary data shows that SSF (Simultaneous Saccharification and Fermentation) technology used for ethanol production might be more economical in the industry by using the K. marxianus E1 mutant strain, although to confirm these results we need further investigations. I carried out physiologycal studies on E1 mutant in order to find the reason of the increased thermotolerance of the strain. I investigated the amount of heat shock proteins and the reduced (GSH) and oxidized (GSSH) glutathione content of the parental and mutant strains, but I did not find any difference between the two strains in this respect. Finally, I reached the conclusion that persistently high intracellular trehalose levels cause the increased thermotolerance of the mutant strain. Unexpectedly, the increased trehalose content of the E1 cells was accompanied by an enhanced sensitivity of the mutant to ethanol, osmotic and oxidative stress.

Leírás
Kulcsszavak
élesztő, yeas, bioetanol, bioethanol, termotolerancia, thermotolerance, trehalóz, trehalose
Forrás