A LEADER program hozzájárulása az AKG prioritásaihoz

Dátum
2011-10-28T07:04:55Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Dolgozatom első fejezetében röviden bemutatom A Közös Agrárpolitika rendszerét (KAP) és a legfontosabb reformokat. A KAP keretein belül jelentős támogatások kerülnek kiosztásra minden évben, melyek az Unió kiadásainak körülbelül 40 %- át teszik ki. Ezeket a támogatásokat elsősorban a termelők támogatására fordítják. Az Európai Unió, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) finanszírozza a különböző vidékfejlesztési programokat. Magyarországon az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretén belül kerülnek szétosztásra az EMVA-ból lehívott támogatások. Az ÚMVP-nek követve az uniós szabályozást négy tengelye van: I. tengely: A mezőgazdasági és erdészeti ágazat versenyképességének javítása II. tengely: A környezet és a vidék fejlesztése III. tengely: A vidéki élet minősége és a vidéki gazdaság diverzifikálása IV. tengely: LEADER Program

A második fejezetemben a LEADER programokat és kezdeményezéseit mutatnám be, illetve magát a LEADER fogalmát szeretném meghatározni, létrejöttének fázisait, illetve alapelveit bemutatni szeretném a dolgozatom során. Az egyik legnépszerűbb vidékfejlesztési program a LEADER.

A harmadik fejezetemben a LEADER- megközelítést történetét mutatom be röviden, illetve meghatározását. A Hortobágyi Akciócsoporton keresztül bemutatom a 2011-es Helyi Vidékfejlesztési Stratégiát. Dolgozatomban a legfontosabb kérdést annak tartottam, hogy a helyi LEADER program sikeressége szempontjából, a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiában megfogalmazottakat, a fejlesztési célokat mennyire érezik a helyi szereplők, illetve, hogy a LEADER- megközelítés milyen mértékben járult hozzá az AKG 2. tengelyének prioritásaihoz.

Leírás
Kulcsszavak
AKG, Leader, KAP
Forrás