Az E.ON Hungária Zrt. társadalmi felelősségvállalásának (CSR)értékelése

Dátum
2011-12-13T10:17:19Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás területén a tudományos élet képviselői egyre többször hangsúlyozzák, hogy a vállalatok működésének társadalmi és ökológiai hatásai egyre jelentősebbé válnak, így a vállalatok is felismerték, hogy az üzlet hagyományos értékrendszere – amely a profiton, a gazdasági növekedésen, a technológiai hatékonyságon és a pénzügyi teljesítményen alapul – nem segíti a környezeti-társadalmi célok elérését. Egyre több cég felelős gondolkodású vezetője a profitmaximalizáláson túl, szociális, emberi jogi, környezetvédelmi szempontokat is beépíti a cég céljai, értékei közé, mely révén a hagyományos célrendszer módosul és elvezet a felelős vállalat kialakulásához.

A profitorientált cégek elsődleges célja mindig is az említett haszonmaximalizálás marad, azonban a vállalatok rájöttek arra, hogy érintetteik helyzetének jobbítása révén saját eredményeik is javulhatnak. Ez azt jelenti, hogy a vállalat működése során figyelembe kell, hogy vegye mind a belső és külső érintettjeinek, mind a szűken és tágan vett környezetének igényeit, és ez alapján kell, hogy meghozza döntéseit. Azonban ahhoz, hogy a társadalmi felelősségvállalás alapján végzett tevékenység tudatosan is létrejöjjön vállalaton belül, az alkalmazottaknak és vezetőknek egyaránt egy tanulási utat kell bejárniuk, amely során fejlesztik saját és a vállalat tudásbázisát. Szükséges ennek megfelelő kommunikálása is, ezáltal is növelve a cég hatékonyságát és eredményességét.

A tanulmány célja, a vállalati társadalmi felelősségvállalás értékelésének és irányainak egy konkrét vállalatcsoporton, az E.ON Hungária Zrt. tevékenységén keresztül szemléltetni. Fontosnak tartottam bemutatni azt, hogy Magyarországon és nemzetközi viszonylatban miként határozzák meg a társadalmi felelősségvállalás kérdéskörét és miként végzik ezek értékelését. Az E.ON Hungária cégcsoport vizsgálatán keresztül bemutatásra kerül az hogy, egy véleményem szerinte, valóban felelős vállalt miként viszi véghez CSR politikáját és mivel javíthatja kitűzött céljainak elérését.

Leírás
Kulcsszavak
társadalmi felelősségvállalás, értékelés, fenntarthatósági jelentés, E.ON Hungária Zrt. gyakorlata
Forrás