Az elektronikus közigazgatás

Dátum
2012-04-13T08:54:07Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Dolgozatom témájának azért választottam az elektronikus közigazgatást, mert engem is roppantul érdekelt, hogy ez a napjainkban már egyre jobban divatossá váló kifejezés mit is takar. Az elektronikus közigazgatás vizsgálata során szembesültem az elektronikus közigazgatás problémáival országunkban és olvastam arról is, hogy a többi Európai Uniós ország mennyivel fejlettebb és mik a lemaradásaink hozzájuk képest.

Az elektronikus közigazgatás, mint közigazgatási forma hazánkban még csak kezdetleges, úgymond gyerek cipőben jár, de úgy érzékeltem, hogy a haladás útjára lépett az ország és jó úton halad afelé, hogy kellő pozíciót foglaljon el az Európai Unióban a többi tagállamhoz viszonyítva.

Hazánk nem foglal el rossz helyet az összesítésben az elektronikus közigazgatás különböző területein, de beletartozik ebbe a vizsgálatba az is, hogy vannak olyan hátrányok, amelyek nem úgy mutatkoznak meg nálunk, mint más országoknál. Hazánkban a digitális szakadék erre a legjobb példa, hiszen maga a szakadék a többi tagállamhoz képest hatalmas, de azoknak a köre, akik tartják a lépéseket az informatikával és élnek azokkal a lehetőségekkel, amelyek ezáltal eléjük tárulnak, hatalmas és ez egyre jobban növekszik. Sajnos a digitális szakadékon kívül több más problémával is nehezedik az ország helyzete, amelyeket részletesen kifejtettem a szakdolgozatomban.

Magyarország folyamatosan próbálja elérni az Európai Uniós követelményi szinteket, erre stratégiai célkitűzésekkel próbál reagálni és fejlődni. Szakdolgozatomban megismertetem a Tisztelt Olvasóimmal, hogy a front office és a back office hogyan is viszonyul az elektronikus közigazgatáshoz, mennyire próbálja tartani a lépést a technika és a technológia fejlődésével.

Kiemelten kezeltem a portálokat, amelyeknek napjainkban már hatalmas szerepe van és megvizsgáltam, milyen lehetőségeket tár elém mind a Kormányzati Portál, mind a különböző nagyvárosok portáljai.

Külön köszönettel tartozom a Debrecen Megyei Jogú Városi Polgármesteri Hivatalának, akik segítségemre voltak a témám kutatásában és nyilatkozott ott dolgozó kolléganő is arról, hogy ő hogyan viszonyul az elektronikus közigazgatáshoz.

Véleményem szerint a témaválasztásomkor még nem sejtettem, hogy milyen fontos és alapvető tényekkel fogok szembesülni, de én, mint bizakodó magyar úgy gondolom, hogy a fejlődés jó útján járunk és a technikai fejlődésre is hatékonyan tudunk reagálni, folyamatosan növekszik az elektronikus közigazgatás magas szintű használóinak a köre és egyenes az út a célok elérése felé.

Leírás
Kulcsszavak
közigazgatás, elektronikus
Forrás