Almaecet hatása a különböző gyöngytyúk színváltozatok belső értékmérő tulajdonságaira

Dátum
2012-05-29T11:20:40Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Az almaecet magas vitamintartalmának és kedvező aminosav összetételének köszönhető egészség megőrző jótékony hatása évtizedek óta ismert, mind a humán, mind pedig az állatok vonatkozásában. Korábbi kutatásaim bizonyították, hogy az eltérő színváltozatú gyöngytyúkok termelési eredményei között lényeges eltérések vannak. Jelen kísérletemben arra kerestem a választ, hogy az almaecet eltérő adagolási módjai, milyen mértékben befolyásolják az eltérő értékmérő tulajdonságokkal rendelkező gyöngytyúk színváltozatok termelési eredményeit. A vizsgálat elsősorban a szaporaságot befolyásoló tulajdonságokat (tojástermelés, termékenység, életképesség) célozta meg, de a hústermelést is figyelembe vette. A kutatásban 4 különböző színváltozatú gyöngytyúk (azúrkék, püspöklila, csokoládé, barna) vett részt csoportonként 25 db tyúk és 8 db kakas arányban. Ezek 1%-ban és 2%-ban (térfogat %-ban értelmezve) kaptak almaecetet illetve volt egy kontroll csoport. Az eredmények pontossága érdekében mind a három vizsgálati módszernek volt egy-egy ismétlése így összesen 792 db gyöngytyúk szerepelt a kutatásban. A hústermelés vizsgálatában szintén az előbb felsorolt itatási csoportok és azok ismétlése szerepelt, melyekben színváltozatonként 100-100 db növendék egyed vett részt 50-50%-os vegyes ivarban. A szaporaságot befolyásoló tulajdonságok tekintetében egyértelműen pozitív hatás volt észlelhető az almaecet 1%-os itatási formában. A tojástermelést, még ha csak minimálisan is, de növelte. A keltetőbe helyezett tojások termékenysége és embrionális életképessége az almaecettel itatott csoportokban sokkal jobb eredményt mutatott, mint a tiszta ivóvizet ivó kontroll csoportokban, ami jelentősen növelte a kelésarányt. A 2%-os itatási csoportokban minimális csökkenés volt megfigyelhető az 1%-os almaecetet kapott csoportokhoz képest, melyből azt a következtetést vonhattam le, hogy a magas almaecet arány, már nem hat kedvezően a gyöngytyúkok termelésére. Hústermelés során is szignifikáns eltérések keletkeztek az almaecettel itatott csoportokban. Átlagosan 15%-os testsúllyal voltak nehezebbek. A gyöngytyúk egy rendkívül rejtélyes gazdasági baromfifajunk, mely sokkal nagyobb figyelmet és szerepet érdemelne a termelésben, mint jelenlegi helyzetben. A fent tagolt kísérlet sok kérdésre választ adott, de még több kérdést vetett fel, melyek megválaszolása érdekében e fajjal további hosszú évekre tervezett kutatási tevékenységeket terveztem meg és folytatok le.

Leírás
Kulcsszavak
almaecet, gyöngytyúk, színváltozat, intenzív tartás, szaporaság, almaecet, gyöngytyúk, színváltozat, intenzív tartás, szaporaság
Forrás