Almaecet hatása a különböző gyöngytyúk színváltozatok belső értékmérő tulajdonságaira
Dátum
Szerzők
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt
Az almaecet magas vitamintartalmának és kedvező aminosav összetételének köszönhető egészség megőrző jótékony hatása évtizedek óta ismert, mind a humán, mind pedig az állatok vonatkozásában. Korábbi kutatásaim bizonyították, hogy az eltérő színváltozatú gyöngytyúkok termelési eredményei között lényeges eltérések vannak. Jelen kísérletemben arra kerestem a választ, hogy az almaecet eltérő adagolási módjai, milyen mértékben befolyásolják az eltérő értékmérő tulajdonságokkal rendelkező gyöngytyúk színváltozatok termelési eredményeit. A vizsgálat elsősorban a szaporaságot befolyásoló tulajdonságokat (tojástermelés, termékenység, életképesség) célozta meg, de a hústermelést is figyelembe vette. A kutatásban 4 különböző színváltozatú gyöngytyúk (azúrkék, püspöklila, csokoládé, barna) vett részt csoportonként 25 db tyúk és 8 db kakas arányban. Ezek 1%-ban és 2%-ban (térfogat %-ban értelmezve) kaptak almaecetet illetve volt egy kontroll csoport. Az eredmények pontossága érdekében mind a három vizsgálati módszernek volt egy-egy ismétlése így összesen 792 db gyöngytyúk szerepelt a kutatásban. A hústermelés vizsgálatában szintén az előbb felsorolt itatási csoportok és azok ismétlése szerepelt, melyekben színváltozatonként 100-100 db növendék egyed vett részt 50-50%-os vegyes ivarban. A szaporaságot befolyásoló tulajdonságok tekintetében egyértelműen pozitív hatás volt észlelhető az almaecet 1%-os itatási formában. A tojástermelést, még ha csak minimálisan is, de növelte. A keltetőbe helyezett tojások termékenysége és embrionális életképessége az almaecettel itatott csoportokban sokkal jobb eredményt mutatott, mint a tiszta ivóvizet ivó kontroll csoportokban, ami jelentősen növelte a kelésarányt. A 2%-os itatási csoportokban minimális csökkenés volt megfigyelhető az 1%-os almaecetet kapott csoportokhoz képest, melyből azt a következtetést vonhattam le, hogy a magas almaecet arány, már nem hat kedvezően a gyöngytyúkok termelésére. Hústermelés során is szignifikáns eltérések keletkeztek az almaecettel itatott csoportokban. Átlagosan 15%-os testsúllyal voltak nehezebbek. A gyöngytyúk egy rendkívül rejtélyes gazdasági baromfifajunk, mely sokkal nagyobb figyelmet és szerepet érdemelne a termelésben, mint jelenlegi helyzetben. A fent tagolt kísérlet sok kérdésre választ adott, de még több kérdést vetett fel, melyek megválaszolása érdekében e fajjal további hosszú évekre tervezett kutatási tevékenységeket terveztem meg és folytatok le.