Határon átnyúló egészségügyi ellátások a 2011/24/EU Irányelv tükrében

Dátum
2012-08-31T09:25:58Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Az Európai Unió tagállamainak területén megvalósuló határon átnyúló egészségügyi ellátások és együttműködések számának, és ezzel együtt jelentőségének rohamos növekedése arra ösztönözte az Unió legfőbb döntéshozatali szerveit, hogy ezen típusú szolgáltatásnyújtásra vonatkozó közösségi szabályozás kialakítását és annak továbbfejlesztését minél hamarabb megkezdjék.

A dolgozat elsődleges célja a 2011/24/EU Irányelvnek a határon átnyúló betegellátásra gyakorolt hatásainak vizsgálata a korábbi uniós, illetve a hatályos nemzeti szabályozás fényében. A tanulmány központi témáját jelentő Irányelv nemzeti jogba történő átültetésére vonatkozó - 2013. október 25-i határidővel végrehajtandó - tagállami kötelezettségünk teljesítése, ugyanis a hazai egészségügyi ellátórendszer működésére, finanszírozására vonatkozó szabályok széles körű, körültekintő felülvizsgálatát és módosítását kívánja meg.

Témaválasztásom aktualitásának alapjául szolgál az implementáció végrehajtására meghatározott határidő közelsége, továbbá az a tény, hogy az implementáció során az ellátási környezetben végbemenő esetleges strukturális átalakítások jelentős mértékben hozzájárulhatnak a betegmobilitásból eredő szerkezeti, valamint bevételi előnyök kiaknázásának lehetőségéhez.

Leírás
Kulcsszavak
egészségügyi ellátás, egészségügyi együttműködés
Forrás