A kávé feldolgozása és élettani jelentősége

Dátum
2012-11-22T07:51:25Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Mindennapjainkban a tea mellett a kávé minősül a legfontosabb élvezeti szernek. Néhányan el sem tudnánk képzelni egyetlen napot sem a reggeli forró fekete ital nélkül. A kávé leginkább álmosságot elűző, élénkítő hatásáról híres, de emellett még számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Szakdolgozatomban a kávé eredetéből kiindulva, bemutatásra került a kávénövény, a különféle kávéfajták, valamint jellegzetességük. A két legfontosabb kávéfajta a Coffea arabica és a Coffea robusta, melyeknek köszönhetjük a csodálatos íz harmóniában gazdag kávénkat. Ezt követően ismertettem a két kávéfajta lelőhelyein keresztül a világ kávétermelő országait, amik az Egyenlítő mentén találhatóak, a trópusi tájakon, az úgynevezett kávéövben. Főként a kávé gyártástechnológiáját részleteztem, mert ez a legfontosabb számomra, a témaválasztásom is ennek köszönhető. Két módszer alapján állítanak elő nyers, zöld kávészemeket, amit később 60 kg-os zsákokba vagy 70kg-os fa hordókba csomagolnak, majd hajókkal szállítják el a felvásárló országokba, ahol elvégzik az adott pörkölést a kávészemeken. A két feldolgozási mód nem más, mint a száraz és a nedves eljárás. A pörkölés a lelke az egész technológiának, ez kívánja a legnagyobb szakértelmet és odafigyelést. A termék minősége múlik a pontos időzítésen a pörkölés befejezésével kapcsolatosan, valamint a pörkölés után az azonnali hűtésen. Ezt a folyamatot lassú és gyors eljárás alapján végezhetjük, ahol különböző pörkölési szinteket érhetünk el. Ezután következik a kávészemek keverése és csomagolása, de ha őrleményt szeretnénk készíteni, akkor malmokban történik a kávé őrlése adott szemcseméretre. A dolgozatom másik fontos része a kávé jótékony élettani hatására való figyelemfelhívás. A zöld kávészemeknek magas az antioxidáns kapacitása, ezáltal sok betegség megelőzhetővé válik és az esetlegesen meglévőeken pedig javítani is tudnánk ezen ital fogyasztásával. Ilyen betegségek a 2-es típusú diabétesz, a migrén, az asztma és a különféle daganatos megbetegedések. Bemutatásra kerültnek a baristák, akik a kávéitalok elkészítésének és felszolgálásának a mesterei. Megemlítettem a kávékivonatokat és a pótkávékat is. Néhány kávékülönlegességre is kitértem, amit bármelyik vendéglátóhelyen el tudunk fogyasztani. Ezeken kívül két olyan kávéspecialitást is bemutattam, amelyek a világ legdrágább kávéi közé tartoznak, de nem az elkészítési módja miatt váltak érdekessé és különlegessé, hanem feldolgozásuknak köszönhetik jellegzetességüket. Az egyik a Tajvani kávé, amit ott őshonos majmok eszegetnek és a gyümölcshús lerágását követően kiköpik a megtisztított magvakat és ezt összegyűjtve készítenek belőle kávéitalokat. A másik a Kopi Luwak, aminek a nagyszerűsége abban rejlik, hogy a legkiválóbb kávégyümölcsöt elfogyasztja egy ott található macskafajta. Az állat emésztőrendszerén végighaladó magvak, az emésztő enzimeknek köszönhetően egy fermentációs folyamaton mennek át, mintha nedves eljárással készültek volna. Nemcsak emiatt érdekes a történet, hanem azért, mert az élőlény szervezetéből az ürülékén keresztül távoznak az erjesztett kávészemek. Egy gondos tisztítás után elkészülhet a speciális ízvilágban gazdag nagyon drága kávéital. Dolgozatom alapján az a következtetés szűrhető le, hogy a kávé fogyasztása egyáltalán nem káros szervezetünkre, épp ellenkezőleg szükségünk is van arra, hogy a táplálékunk részét képezze, mert olyan jótékony alkotó elemeket tartalmaz, amik nagy segítséggel lennének egészségi állapotunk megóvásában. Napi kávéadagunkat tekintve nyugodt szívvel ihatunk 3-4 csészével is a délutáni időszakig beosztva. Senkinek sincs oka aggodalomra, aki netalán nem szereti a kávét, mert már sok üzletben lehet kapni klorogénsavat tartalmazó kávékivonatot tartalmazó tablettát, aminek szintén az a hatása, mintha kávéitalt kortyolgatnánk.

Leírás
Kulcsszavak
kávé, kávésav
Forrás