Dinamikus szövettan

Dátum
2012
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Debreceni Egyetemi Kiadó – Debrecen University Press
Absztrakt

Az őssejtbiológia fejlődése az utóbbi években alapvetően megváltoztatta a szövetekről alkotott hagyományos képet. Ma már ismert, hogy a test szövetei dinamikusan átalakulni és megújulni képesek. A dinamikus szövettan (dynamic histology) önálló tantárgy több külföldi egyetem képzési rendszerében. Ez a tankönyv az első magyar nyelven megjelent munka, ami a szövetek embrionális fejlődését, szerkezetét, dinamikus átalakuló- és megújuló képességét egységes keretben mutatja be.

  • Az első rész (Általános szövettan) az alapszövetek típusait ismerteti.
  • A második rész (Általános fejlődéstan) az embrionális fejlődés lépéseit követi végig, azt a folyamatot, ahogyan egyetlen őssejtből a test valamennyi szövete kialakul.
  • A harmadik rész (A morfogenezis alapjelenségei) a morfogenezis sejtszintű, molekuláris elemeit ismerteti, elsősorban a szövetfejlődés szempontjából.
  • A könyv zárófejezetei (A regeneráció) a szövetfejlődés gyökereihez térnek vissza és a szövetek regenerációs képességéről szerzett ismereteket rendszerezik. A könyv első megjelenése óta eltelt nyolc évben a regeneratív medicina és az őssejtbiológia töretlenül állt az orvosbiológia érdeklődésének középpontjában. A szakterület jelentőségét jelzi a tény, hogy a 2012-es év Orvosi, Élettani Nobel-díját az őssejtbiológia két kutatójának ítélték oda.
Leírás
Kulcsszavak
Forrás
Gyűjtemények