A betéti társaság és a közkereseti társaság bemutatása a hatályos és az új Ptk.-ben

Dátum
2013-02-02T08:44:54Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Szakdolgozati témámnak a közkereseti társaság és a betéti társaság bemutatását választottam. Dolgozatom felépítésében a fejezetekben előrehaladva megpróbálom fokozatosan bemutatni a társaságok elhelyezkedését. Tekintve, hogy jelenleg még a jogi személyiség nélküli gazdasági társaságokhoz tartoznak, ennek megfelelően közelítem meg a bemutatását, elhelyezkedését.

A bevezető gondolatok után, a második fejezetben a jogi személyek általános megközelítésével kezdem. Itt a történeti kialakulása, elméleti bemutatása és a különböző fajtáit részletezem. A harmadik és negyedik fejezetben a jogképesség és a felelősség vizsgálatára térek ki. A következő fejezetekben a társaságoknak a jogi szabályzására térek ki. (5-6) a Ptk. és a Gt. bemutatásával a még aktuális szabályokat mutatom be.
A hetedik fejezetben már az új Ptk. létrehozásával kapcsolatos elméleti kérdéseket, folyamatokat és az elkerülhetetlen politikai viták, folyamatok kihatására is kitérek.

A dolgozat zárásaként, a kilencedik fejezetben a jogi személyekkel kapcsolatos Európai Uniós szabályokra is kitérek, hiszen európai unióba történő belépésünk óta, annak szabályanyaga szerves részét képezi társasági jogunknak is.

Leírás
Kulcsszavak
betéti és közkereseti társaság
Forrás