Internet Killed Television

Dátum
2013-03-21T08:45:28Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

I. A dolgozat tárgya Az internet a blogok és fórumok óta nyilvánosságot biztosít a magánembernek, hogy hangot adjon véleményének, vagy tehetségét mutassa be a nagyérdeműnek. A YouTube, az internetes videók jelenleg létező legnagyobb tárháza pedig audiovizuális megjelenési lehetőséget, publicitást biztosít ingyenesen bárkinek, aki saját késztésű videóit meg akarja osztani az internetezőkkel. A megfelelő sávszélesség ehhez már jó ideje elérhető, az utóbbi időben azonban a videóblogok (vlogok) készítése és megosztása köré komplett médiaiparág alakult ki. Olyannyira, hogy egész családok egyetlen jövedelemforrása, hogy naponta megosztanak személyes témájú felvételeket több százezer, esetenként több millió lelkes nézővel, rajongóval. A valóságshow-k, a magánjellegű naplóírás, illetve a nyilvános blogírás keverékének tekinthetjük ezt az új műfajt, melyet vizsgálni kívánok.

II. A témaválasztás indoklása A YouTube a videóblogok köré épült szórakoztató-iparággal úgy teremt lehetőséget a sztárságra, hogy közben kihagyja a menedzserek lépcsőfokát. A médiaszövegek készítői saját műsorok rendezői, producerei, és ők gondoskodnak a megjelenésről is: a kész anyagok közvetlenül a készítőktől jutnak el a nézőkig. Ettől egy olyan eredeti műfaj alakult ki, amely – a nézettségi adatokat összehasonlítva – akár a televízió sokáig töretlen egyeduralmával is felveszi a versenyt a médiumok között, miközben alternatív szórakozási lehetőséget nyújt a vlogok kedvelőinek. Bár magyar nyelvterületen a videóblogok még kevéssé ismertek, és a YouTube-ot a helyiek leginkább más módokon használják, globálisan növekvő népszerűségük miatt a vlogok témáját mégis érdemesnek tartom a kutatásra.

III. Kutatási kérdések Dolgozatomban az internet ezen médiumspecifikus műfajának sajátosságait, működési mechanizmusát kívánom vizsgálni. Kitérek az iparág gazdasági aspektusaira is, tehát arra a kérdésre is választ keresek, hogyan tud több ezer YouTube-os videóblogger megélni az ingyenes portálra feltöltött videóival. Számos erkölcsi problémát is felvet ennek az újfajta nyilvánosságnak a felhasználása, ezen kérdések feltevését is megkísérlem. Ezen kívül egy vlogcsatorna médiaszöveg-elemzésén keresztül próbálom a vlogok természetét és a vlogolók szubkultúráját bemutatni.

Leírás
Kulcsszavak
videóblogok, YouTube
Forrás