A "hálapénz" társadalomtudományi kérdései

Dátum
2013-04-29T12:11:58Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A magyar egészségügyi ellátásban a „hálapénz” kérdése több mint félévszázados múltra tekinthet vissza. A II. világháború után kezdett kialakulni, azóta egy olyan általános társadalmi jelenséggé vált, mely napjainkban is számos szociológiai, etikai és jogi kérdést vet fel. Dolgozatom tárgya a „hálapénz” jelenség egyes társadalmi kérdéseinek vizsgálata. Elsődleges célom a „hálapénz” történelmi hátterének, tartalmi elemeinek, okainak, társadalmi attitűdjeinek, etikai és jogi vonatkozásainak kutatása, bemutatása és elemzése, mely alapján dolgozatom az alábbiak szerint épül fel:

  1. A „hálapénz” helyzetének, elemeinek, sajátosságainak bemutatása a magyar egészségügyben, ezen belül: a. A közvéleményben elterjedt azon vélekedés, miszerint a magyar egészségügyben „hálapénz” mindig is létezett téves elképzeléseken alapszik, a helyzet ennél sokkal árnyaltabb, ezért a „hálapénz” jelenség kialakulásának, működésének és fennmaradásának megértéséhez elengedhetetlen a hazai gyógyításnak, valamint az orvosok helyzetének, szerepének és javadalmazásának rövid történeti bemutatása. b. A téma kifejtése szempontjából feltétlenül szükségesnek tartom a „hálapénznek”, mint összetett jelenségnek a definiálását, mely nem egyszerű feladat, mivel még a kérdésben jártas neves szerzők között sincs e téren kialakult egységes álláspont. c. A „hálapénz” több mint félévszázados létezését meghatározó okok vizsgálata a problémakör komplexitása miatt csak az egészségügyi ágazattal szoros kapcsolatban álló, interdiszciplináris megközelítésben lehetséges, megvilágítva ez által annak ideológiai, közgazdasági, szociológiai és egészségügyi vetületét is. d. A „hálapénz” jelenségét vizsgáló, különböző közvélemény-kutatások egyes eredményein keresztül szeretném bemutatni a rendszert működtető társadalmi attitűdöket: a paraszolvencia hazai elterjedtségét, az azt befolyásoló szociológiai jellemzőket, morális megítélését és adóztatásának kérdéskörét. Mindeközben keresve a választ a „mégis miért adjuk?” kérdésre.
  2. A „hálapénz” etikai és jogi szabályozásának, az azok között feszülő ellentmondások bemutatásán és kritikus elemzésén keresztül szeretnék rámutatni a rendszer azon hiányosságaira, melyek további korrekcióra szorulnak. Dolgozatomnak nem célja a „hálapénz” egészségpolitikai, részletes közgazdaságtani, egészség-gazdaságtani elemzése.
Leírás
Kulcsszavak
hálapénz, paraszolvencia
Forrás