Földhasználati- és jövedelmezőségi viszonyok vizsgálata a gönci Mezőgazdasági és Szolgáltató Szövetkezetnél

Dátum
2013-10-24T08:23:01Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Dolgozatom témájaként egy általam választott szövetkezet termőföld használatát és a használat sajátosságainak vizsgálatát választottam. Így foglalkozom a vállalkozás földhasználatával kapcsolatos kérdésekkel, továbbá a vállalkozás szántóföldi növénytermesztésének ökonómiai elemzésével. Az általam elemzett vállalkozás a gönci Mezőgazdasági és Szolgáltató Szövetkezet.

Először Gönc városát mutatom be dolgozatomban, majd a szövetkezet által használt földterületek természeti adottságait, azon belül is az éghajlati, területi és talajadottságait, valamint a szövetkezet korábbi és jelenlegi helyzetét. A termőföld mennyiségének és minőségének, az éghajlati tényezőknek fontos szerepe van egy-egy ország, táj gazdálkodásában, ezért is fontos, hogy bemutassam ezeket.

Dolgozatom további részében a gazdaság földhasználatra vonatkozó adatokat elemzem. E részben kitérek a bérleti szerződés kritériumaira, a bérleti szerződések időtartamára, a bérleti díjak nagyságára és szerepére. Ez a vizsgálat azért is fontos, mert az új költségtényező a földbérleti díj is felmerül, amely jövedelem elvonást jelent, mivel olyan földtulajdonosoknak fizetnek bérleti díjat, akik nem foglalkoznak mezőgazdasági termeléssel.

A dolgozat további részeiben a növénytermesztési főágazat meghatározó kultúráinak ökonómiai elemzését végzem el. A vállalat több növényt is termeszt, ezért azokat választottam elemzésem alapjául, amelyek több évig termesztésben vannak, és a legnagyobb területen termesztettek. Az általam választott növények az őszi búza, kukorica, és az őszi árpa. Az egyes években elért hozamokat a KSH által közölt adatokkal hasonlítom össze.

Az általam vizsgált 3 év 2010, 2011, és 2012. Dolgozatom célja, hogy a három év adatainak elemzései által következtetéseket vonjak le a gönci Mezőgazdasági és Szolgáltató Szövetkezet földhasználatára, és növénytermesztési főágazatára vonatkozóan.

Leírás
Kulcsszavak
földhasználat, Gönc
Forrás