Fenntartható fejlődés az Európai Unióban

Dátum
2013-11-08T10:09:23Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Szakdolgozatom célja, hogy bemutassam, miként valósul meg az Európai Unióban a fenntarthatóságra való törekvés és választ adjak, hogy az ezt elősegíteni hivatott közösségi szintű környezetpolitika mennyire indokolt és mennyire hatékony.

Az első rész azt vázolja fel, hogy a fenntartható fejlődés koncepciója miként került be a köztudatba, valamint mi történt az ennek előmozdítását szorgalmazó világtalálkozókon (1972 Stockholm, 1992 Rio de Janeiro, 2002 Johannesburg stb.) amelyek az Európai Unió politikájára is nagy hatással voltak, számos intézkedés egyértelmű kiváltójaként szolgáltak. A második rész áttekinti a fenntartható fejlődés elméleti alapjait, a Föld eltartóképessége és a gazdasági növekedés közötti kapcsolatot, a fejlődés és a növekedés fogalmában rejlő különbségeket, majd a fenntartható fejlődés konkrét jelentését. A harmadik rész az Európai Unió környezetpolitikáját veszi górcső alá, áttekinti a történetét, a politikai döntéshozatal szereplőit és menetét, a versenyképességre gyakorolt hatását, integrálódását más szakpolitikákba, valamint a konkrét intézkedéseket, kezdeményezéseket a környezet védelme érdekében (pl. Natura 2000 hálózat, Life program). A negyedik rész az elért eredményeket hivatott felmérni, amelyeket természetesen nem lehet teljes mértékben a közösségi politikának tulajdonítani, de az utóbbi néhány évtized adatainak áttekintése elengedhetetlen, hogy lássuk, milyen irányba tartunk. Az értékelés az Európai Unió saját fenntartható fejlődési mutatórendszerének segítségével történik, tehát ez Unió preferenciáit is tükrözi, valamint összeveti az eddig elért eredményeket a 2020-ra kitűzött célokkal.

Végül az összegzésben állást foglalok a leírtak alapján és válaszolok a dolgozatom fő kérdésére a közösségi szintű környezetpolitika indokoltságát és hatékonyságát illetően.

Leírás
Kulcsszavak
fenntartható fejlődés, Európai Unió
Forrás