A GSS 8529 szuperédes csemegekukorica hibrid jellemzőinek vizsgálata az érés során és a belőle készült csemegekukorica konzervben

Dátum
2013-11-25T07:51:57Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A dolgozatom célja az volt, hogy megvizsgáljam a GSS 8529 hibrid szuperédes csemegekukoricán közvetlenül a betakarítás előtt bekövetkező változásokat, valamint a zöldségnövény szemterméséből készült konzervben végbemenő beltartalmi változásokat. Mindkét vizsgálati periódust fontosnak tartom, hisz csak az a csemegekukorica takarítható be, melynek nedvességtartalma az előírások szerint alakul (75-80%), viszont a szemek zsengesége az érés előrehaladtával egyre növekszik. Vizsgálataimat a termelés és feldolgozás két szakaszában végeztem el.Az első mérési periódust a csemegekukorica betakarítása előtt 11 nappal kezdtem el és a vágás bekövetkeztéig naponta végeztem. Vizsgáltam a csövek és szemek tömegét, hosszát, a szemsorok számát valamint ezek nedvességtartalmát, melyek azért fontosak, mert ezek ismeretében megállapítható a csemegekukorica érettségi állapota, hisz csak az érett szemtermés takarítható be.Mérésem második fele a betakarítást követően zajlott, ekkor a konzervdobozba töltött kész csemegekukorica terméket vizsgáltam. A méréseimet egy hónapon keresztül végeztem, eleinte naponta, majd 3-4 naponta. Ellenőrzési pontjaimhoz tartozott a dobozban lévő vákuum, a felöntőlé pH- értékének a mérése, valamint a lében lévő oldott anyag tartalom meghatározása, ezen belül pedig a só és a cukor mennyiségének meghatározása.

Leírás
Kulcsszavak
kukorica, beltartalom, konzervipar, konzerv, csemegekukorica
Forrás