Fizikai képességek mérése és fejlesztése súlyos haemophiliások körében

Dátum
2014-05-13T06:37:57Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A súlyos haemophiliában szenvedő betegek ortopédiai megbetegedései nagy kihívást jelentenek az orvosoknak, a páciensek és a gyógytornásznak. Az ízületi bevérzések következtében arthropathia alakul ki. Az izmok ereje csökken, a szalagok és inak megrövidülnek, ill. túlnyúlnak, mely jelentős mozgástartomány (ROM) beszűküléshez és fájdalomhoz vezet.
Célunk a súlyos haemophilia következtében kialakult ízületi elváltozások mértékének csökkentése, a fájdalom enyhítése. A betegek egy komplex tornaprogramban vettek részt, mely állt egy általános fejlesztő programból és egy koordinációt és proprioceptív rendszert fejlesztő programból. Szakdolgozatomban az általános fejlesztő tornaprogram hatásait és eredményeit tüntettem fel. Tanulmányunkban két férfibeteget vizsgáltunk, akiknek nagymértékű mozgástartomány beszűkülése és rendszeres ízületi- és izomfájdalmai voltak az előrehaladott arthropathia következtében
A kiinduló állapot felmérésére és a fizioterápiás kezelés hatékonyságának lemérésére a standardizált Haemophilia Joint Health Score 2.0-t, ill. a Gilbert Score-t alkalmaztuk, valamint saját szerkesztésű kérdőívet is használtunk. Ez utóbbinak részét képezte a fájdalom szubjektív megítélése. Fizioterápiás módszereket használtunk az ízületi státusz javítására, ezáltal a mozgásterjedelem beszűkülésének és a fájdalom mértékének csökkentésére. A térd és bokaízületeknél posztizometrikus relaxációt, ill. stretchinget alkalmaztunk, emellett célzott izomerősítést és tartáskorrekciót is végeztünk. A tornaprogram végére mindkét páciensnél mozgástartomány javulást értünk el a boka ízületeiben, viszont térdízületi javulást csak az egyik alanynál tapasztaltunk. Sikerült csökkenteni a fájdalom mértékét mindkét betegnél. A tornaprogram végén mindkét beteg szubjektíve javulásról számolt be az állapotuk változásával kapcsolatban. Hipotéziseinket nem tudtuk minden vonatkozásban és teljes mértékben alátámasztani. A tornaprogram fájdalomcsökkentő hatása egyértelműen igazolódott és bizonyos esetekben a mozgásterjedelem is növekedett. Feltételezhetjük, hogy a korábbi életkorban elkezdett gyógytorna nagyobb mértékű javulást eredményezhet és lassíthatja a progressziót.

Leírás
Kulcsszavak
haemophilia, gyógytorna
Forrás