Az időjárási stressztényezők és az alkalmazott agrotechnika hatása a kukorica termésére

Absztrakt

A kukorica termésmennyisége és minősége nagymértékben függ a genetikai, agrotechnikai és ökofiziológiai változásoktól, melyet a klímaváltozás tovább módosít. A növénytermesztési tényezők hatásának és kölcsönhatásainak ismerete és értékelése – az adott ökológiai tényezőkkel összefüggésben – a termesztő számára a legfontosabbat, a termésbiztonságot alapozza meg. A kutatás célja annak elemzése, hogy a legfontosabb növénytermesztési tényezők (talajművelés, műtrágyázás, öntözés, növényszám és genotípus, FAO szám) hogyan hatnak eltérő környezeti feltételek mellett a kukorica termésére. A talajművelés módjától és az alkalmazott műtrágya mennyiségtől függően szignifikáns terméskülönbség volt az egyes kezelések között. A nem műtrágyázott parcellákon a tavaszi szántott kezelésben mért terméseredmények szignifikánsan meghaladták a tavaszi sekélyművelésben mérteket. A 120 kg N kezelés alkalmazásának a termésnövelő hatása egy évben – az aszályos évben (2002) – volt kimutatható a tavaszi szántott kezelésben, 4 évben a tavaszi szántott és a tavaszi sekélyművelés között nem volt szignifikáns terméskülönbség. A talajművelés és a műtrágyázás együttes hatásának értékelése során megállapítható, hogy a két tényező együttes termésnövelő hatása a 2004. évet kivéve szignifikáns volt. Az öntözés hatása egyes években nagyon eltérő volt. Száraz évben (2003) a megfelelő időpontban és mennyiségben kijuttatott öntözővíz 3170 kg/ha terméstöbbletet eredményezett. Az extrém száraz, aszályos 2002-ben a lehullott csapadék mennyisége, és a kiöntözött 100 mm öntözővíz nem fedezte a növény vízigényét, így az öntözés termésnövelő hatása elmaradt. Extrém csapadékos évben (2005) a túl sok víz hatására a talajoldat felhígult, egységnyi térfogatban kevesebb volt a tápanyag és a mikroorganizmusok működése is mérséklődött, valamint csökkent a nitrogén könnyen felvehető formáinak mennyisége mindezek a termés csökkenéséhez vezettek. Az eredmények azt bizonyítják, hogy a vízhiány, illetve a káros vízbőség okai és annak megszüntetése az eredményes termesztés szempontjából nagy jelentőséggel bír. Növényszám hatásának évenkénti értékelése szerint száraz években a kisebb 50 ezer tő/ha állomány elegendő a jó termés eléréséhez, csapadékos és kedvező éveken viszont a nagyobb 70 ezer tő/ha növénysűrűség eredményezi a maximális termést. A legnagyobb termés kedvező évjáratban (2004) és megfelelő tápanyagutánpótlással (120 kg N/ha) érhető el. A két egymástól eltérő tenyészidejű kukoricahibrid – 2002. évet kivéve – eltérően reagált az agrotechnikai tényezők hatására. A genotípus és a termés közötti összefüggés természetes csapadékellátottság mellett gyenge volt, öntözés hatására a kapcsolat szorosabb lett. A vetés időpontja nem minden évben mutatott szignifikáns hatást a termésre. Az évjárat, elsősorban a tenyészidőszak csapadék mennyisége és annak eloszlása nagymértékben befolyásoló tényező volt. Azokban az években, amikor a vetésidő hatása szignifikáns volt ott az optimális (április második fele) vetésidő eredményezte a legnagyobb termést. A vetésidő megválasztásánál fontos tényező a talajhőmérséklet. A vetéstől kelésig terjedő időszak talajhőmérséklete erősen szignifikáns hatással van a termésre. A legnagyobb talajhőmérsékleti ingadozás a korai vetés időszakában van, emiatt a kelés elhúzódhat és egyenetlen lesz, ami termésveszteséget okozhat. A korai vetéseknél a betakarítás korábban megtörténhet és a szemnedvesség-tartalom is alacsonyabb, mint a késői vetéseknél. A legmagasabb (70,8 g/100g sza.) keményítőtartalom – hat év átlagában – a korai, a legalacsonyabb (69,0 g/100g sza.) a késői vetésben volt. The quantity and quality of the maize yield greatly depends on the genetic, agrotechnical and ecophysiological changes, which are further modified by the change of the climate. The knowledge and evaluation of the effects and interactions of plant cultivation factors, in connection with the given ecological factors, provide the most important thing to the producer, the safety of yield. The aim of the research is to analyse how the most important plant cultivation factors (soil cultivation, fertilization, irrigation, plant number and genotype, FAO number) affect the yield of maize under the different environmental conditions. Depending on the method of soil cultivation and the quantity of the applied fertilizer, there was a significant yield difference among the treatments. The yield results measured in the non-fertilized plots, in the spring ploughing treatment significantly exceeded those measured in spring shallow cultivation. The yield increasing effect of the application of the treatment with 120 kg N could be detected in one year, i.e. in the droughty year (2002) in the spring ploughing treatment, whereas in 4 years there was no significant difference in the yields between the spring ploughing and spring shallow cultivation. When evaluating the joint effect of soil cultivation and fertilization, it can be assessed that the joint yield increasing effect of the two factors was significant except for the year 2004. The effect of irrigation was very different in each year. In the dry year (2003) the irrigation water supplied at the proper time and in the proper quantity caused an extra yield of 3170 kg ha-1. The quantity of precipitation fallen in the extremely dry, droughty year 2002 and the 100 mm irrigation water did not cover the water demand of the plant, so the yield increasing effect of irrigation did not occur. In the extremely rainy year (2005), to the effect of the too much water the soil solution became diluted, there were fewer nutrients in one volume unit, the operation of microorganisms became moderated, and the quantity of easy-to-absorb forms of nitrogen also decreased, which led to the decrease of the yield. The results evidence that reasons of water shortage and harmful water abundance, and their elimination are highly important from the aspect of successful growing. According to the yearly evaluation of the effect of plant number, in the dry years the smaller stock of 50 thousand stems/ha is sufficient in order to reach a proper yield, however, in the rainy and favourable years the greater stock of 70 thousand stems/ha plant density will result in the maximum yield. The greatest yield can be reached in a favourable crop year (2004) and with appropriate nutrient supply (120 kg N ha-1). The two maize hybrids of different growing seasons reacted in a different way to the effects of the agrotechnical factors, except for the year 2002. The correlation between the genotype and yield was weak with natural precipitation supply, but to the effect of irrigation this correlation became closer. Sowing date did not show a significant effect on the yield in every year. Crop year, mainly the quantity and distribution of precipitation in the growing season was an important influencing factor. In the years when the effect of sowing date was significant, optimal sowing date (the second half of April) resulted in the greatest yield. Soil temperature is an important factor when selecting the sowing date. Soil temperature of the period from sowing to shooting has a strongly significant effect on the yield. The greatest soil temperature fluctuation occurs in the early sowing period so shooting can be postponed and it will be unsteady, which may cause yield loss. In early sowing harvest may happen earlier and the grain moisture content is lower as well than in late sowing. In the average of six years, the highest (70.8 g/100g dry substance) starch content was in the early sowing, whereas the lowest (69.0 g/100g dry substance) was in the late sowing.

Leírás
Kulcsszavak
kukorica, talajművelés, vetésidő, műtrágyázás, öntözés, növényszám, genotípus, keményítőtartalom, maize, soil cultivation, fertilization, irrigation, plant number, genotype, starch content, sowing date, vetésidő
Forrás