A weblapkészítés eszközei, technikái

Dátum
2006-07-20T13:03:18Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Az ember társas lény. Alapvető igényünk, hogy gondolatainkat, ismereteinket megosszuk embertársainkkal. Minden közlés az önkifejezés egy formája, legyen az sziklarajz, tánc, vers, regény, fénykép, film - vagy akár egy weblap. A felsorolásban szereplő közlési módok művelői többnyire művészek. Akkor a fenti lista alapján a weblapkészítés is művészet lenne? Olykor valóban. Azonban a művészi közlésmódok mellett, a kommunikációs műfajok, csatornák között is kialakultak olyanok, melyek számára nem az önkifejezés a legfontosabb cél, hanem ismeretek, információk nyújtása, elérhetővé tétele. A hagyományos és elektronikus sajtó, a szakkönyvkiadás, sőt a könyvtári tájékoztató munka és annak termékei is ide sorolhatóak. A könyvtárakban, a dokumentációs valamint információs központokban dolgozó szakemberek – könyvtárosok, dokumentátorok, újabban informatikusok, információbrókerek, információmenedzserek – korábban sem csak rendelkezésre bocsátották a felhasználó számára fontos információkat. A hagyományos dokumentumok tartalmi feltárásának olyan „melléktermékei” születtek, mint a recenziók, (annotált) bibliográfiák, szemlék – amelyek hatékonyan segítettek/segítenek az információforrások közötti eligazodásban. Az új információs közeg, a World Wide Web megjelenésével és elterjedésével, a szakemberek előtt új kihívások jelentek meg: az Interneten fellelhető dokumentumok feltárása, ill. az új kommunikációs csatorna hatékony használata az ismeretek terjesztésében. Válaszként pedig elkészültek az első linkgyűjtemények, webkalauzok és ismeretterjesztő weblapok.

A szakdolgozat egy ilyen ismeretterjesztő honlap elkészítésének folyamatát mutatja be. Pontosabban az elkészítés folyamatának bemutatását megelőzően – erősen építve a témában elérhető publikációkban megfogalmazottakra – megpróbálja összegezni a weblapkészítés legfontosabb alapelveit, felvázolni annak eszköztárát. Ebből következően a diplomamunka nem kívánja tárgyalni a weblapkészítéshez szükséges HTML, Java, JavaScript stb. leíró és programozási nyelvek részleteit, sem olyan weblapkészítő alkalmazások ismertetését, mint pl. a DreamWeaver. Ezen ismeretek elsajátítására nagyszerű nyomtatott és elektronikus kiadványok állnak az érdeklődők rendelkezésére – némelyik a szakdolgozat irodalomjegyzékében is szerepel.

A diplomamunka első része négy nagyobb fejezetben foglalja össze a weblapkészítés lépéseit - külön tárgyalva a közzétételre szánt anyag tartalmi, formai előkészítését, az alkalmazható technikákat és mindazokat a szempontokat, melyekre egy jól használható weblap összeállításánál tekintettel kell lenni. Ezt követően az „Ismerkedés az olasz konyhával” c. weblap kivitelezését bemutatva, konkrét példákkal szemlélteti az alkotó munka érdekességeit, nehézségeit. A diplomamunka a felhasznált irodalom jegyzékével zárul.

Leírás
Kulcsszavak
design, webszerkesztés, webdesign, informatika, html
Forrás