Kisüzemi extenzív meggy és szilva termesztés gazdasági elemzése

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Magyarországon kedvező ökológiai feltételek vannak a gyümölcstermesztéshez, ezt ki kell használni. A magyar mezőgazdaság fontos ágazata a munkaigényes zöldség és gyümölcstermesztés, mivel sok embernek biztosít munkát és megélhetést. A legrégebben termesztett gyümölcsök közé tartozik az alma, de emellett fontos a meggy, szilva, körte, őszibarack és kajszitermelés is. Magyarországon összesen 13 253 hektáron termesztettek meggyet a FAOSTAT 2012-es adatai alapján, míg szilvát 5700 hektáron.

Amikor gyümölcsültetvényt telepítünk, jól megfontolt döntéseket kell hozni, mivel a gyümölcstermesztés esetében ez hosszú évekig tartó beruházás. A telepítések lényege a profitmaximalizálás, illetve fontos, hogy gazdaságosak és versenyképesek tudjunk lenni, valamint a piaci igényeknek megfelelő terméket állítsunk elő.

A diplomadolgozatom témájául a meggy és szilvatermesztés választottam. Dolgozatomban egy kérdés, mint fő célkitűzés megválaszolására törekszem: Szeretném a számítások alapján értékelni, hogy amennyiben egy gazdálkodó gyümölcsültetvényt szeretne telepíteni, melyikbe érdemesebb beruházni, meggy vagy szilva telepítésbe és mennyire gazdaságosak, illetve mikor fognak megtérülni. Ez fontos kérdés a családi kisvállalkozások esetében, amikor tét a megélhetés. Az elemzés két részre osztódik, először meg kell vizsgálni a beruházás időszakát, ehhez a telepítés és az ápolási munkák tartoznak. Ez az első 5-6 év, amikor még nem sok a hozam. Majd megvizsgálom a termőidőszakot, azon belül is egy átlagos évet és ezt mutatom be. Ezután azt számolom, hogy mikor fog megtérülni a telepítés. Ehhez megvizsgáltam a telepítési költségeket és összetételüket, az ápolási költségeket és a bevételt, a hozamokat, termelési érték és termelési költség alakulását, a jövedelmezőséget, és hogy hogyan értékelhető a beruházás gazdaságossága a teljes ültetvény élettartam alatt, illetve milyen kritikus értékek mellett várható a beruházás megtérülése.

Leírás
Kulcsszavak
meggy, szilva, extenzív meggy, extenzív szilva
Forrás