A halmozottan hátrányos helyzetű roma gyerekek integrációját segítő nevelési törekvések a Nagyhalászi Református Óvodában

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A dolgozatom elkészítésével az a célom, hogy bemutassam, hogyan valósulnak meg a Nagyhalászi Református Óvodában a halmozottan hátrányos helyzetű roma gyerekek integrációját segítő nevelési elvek, törekvések. Az óvodánkba járó gyerekek közel 50%-a halmozottan hátrányos helyzetű, akik közül 99% a szülők nyilatkozata alapján cigány származású. A sikeres integrációjuk megvalósulásához elengedhetetlen közelebbről megismerni őket, hiszen ekkor eredményesebb, hatékonyabb lesz a nevelés. Dolgozatomban bemutatom az integrációs programunkat, ami az óvodai nevelés azon területeit határozza meg, amelyek kiemelkedő jelentőséggel bírnak a halmozottan hátrányos helyzetű roma gyerekek fejlődésének elősegítésében. Ismertetem továbbá azokat a mérési eljárásokat, amelyeket a fejlődésük nyomon követésére alkalmazunk. Célom a szülők és az óvodapedagógusok véleményére alapozva egy átfogó kép alkotása az intézményünkben folyó nevelői munkáról, valamint hipotéziseim igazolása. A kapott eredmények tükrében törekszem egyfajta konzekvenciát levonni, mely a jövőben alapul szolgál a saját és a nevelőtestület pedagógiai munkájának hatékonyabbá tételében. Tervem olyan lehetőségek keresése, melyek az elégedettségi mutatókat tovább növelik. A kutatáshoz a szülők körében fókuszcsoportos interjút, az óvodapedagógusok esetében kérdőíves vizsgáló módszert alkalmaztam. A szülőkkel készült interjúból kiderül, hogy a többségük belátja, az időben elkezdett és rendszeres óvodai nevelés segíti gyermekük fejlődését. A gyerekek az óvodába örömmel járnak, a szülők az óvodapedagógusok munkájával elégedettek. A beszélgetésből azonban az is megállapítható, hogy a szülők még mindig éreznek származásukból adódó kirekesztettséget.
Az óvodapedagógusok körében végzett kérdőíves felmérés eredményei alapján elmondható, hogy kellő szakmai felkészültséggel rendelkeznek, elfogadják és tolerálják a másságot, az abból adódó egyéni eltéréseket. Többen keresik a módszertani megújulás lehetőségeit, igénylik a folyamatos szakmai önképzést, amely fontos feltétele az egyéni és differenciált fejlesztésnek, ami a hatékony integráció alapja. Nagyrészük a szülőt partnerként kezeli, és a sikeres együttműködés érdekében képes a megfelelő és hatékony kommunikációra.

Leírás
Kulcsszavak
integráció, roma gyerekek, óvodai nevelés
Forrás