A betöréses lopások nyomozása

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A betöréses lopás a vagyon elleni bűncselekmények azon típusa, amely mindig a bűnüldözés érdeklődésének középpontjában állt. Míg napjainkban az egyes bűncselekmény típusok, mint például a gépkocsi feltörések gyakorlatilag töredékére csökkentek, a lakásbetörés továbbra is aktuális probléma.
Az erőszakos, illetőleg az élet ellenes bűncselekmények után a lakásokba és családi házakba történő betörések, besurranások jelenléte rombolja leginkább a lakosság biztonság érzetét, különös tekintettel az időskorúak sérelmére, különböző fondorlatos módszerekkel elkövetett lopásokra.
E bűncselekmények elkövetésekor nem csupán a vagyoni hátrány okozása, hanem az „intim”, családi szférába történő behatolás is sokkolja az állampolgárokat. A hétvégi házakba történő behatolások ugyan nem az „élettérbe” történnek, de e bűncselekmény elkövetése is jelentősen rontja a közbiztonságot.
Tanulmányomban áttekintem a témát érintő fogalmakat, a jogszabályi hátteret, valamint a statisztikai kérdéseket – ez utóbbit a Debreceni Rendőrkapitányságot érintő adatokra szorítkozva. Részletesebben elemezni kívánom az elkövetési módszereket, és természetesen a dolgozat központi elemét, magát a nyomozást, valamint kiemelten a helyszíni szemlére és a kihallgatásra vonatkozó szabályokat. Dolgozatomban megkísérlek választ találni egy mélyinterjú keretében a betöréses lopások eredményes felderítése és a bűnmegelőzés időszerű kérdéseire, mely interjút egy olyan szakemberrel készítettem, aki országos szinten kiemelkedő sikereket ért el a betöréses lopások felderítésében.

Leírás
Kulcsszavak
betörés, lopás
Forrás