Tejfehérje gének polimorfizmus vizsgálata kiskérődzőkben

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A tejfehérje gének alléljai változatosságot mutatnak, vannak erős allélok, melyek normál mennyiségű tejfehérjét eredményeznek a tejben, gyenge allélok, melyek már csak minimális szintet, a zéró allélokról pedig nem íródik át fehérje. Genetikai vizsgálatokkal kimutathatóak ezek a gyenge és zéró allélok is, melyekről nem, vagy csak minimális mennyiségű fehérje keletkezik. A gyenge és zéró allélokat hordozó egyedek szelektálásával, és továbbtenyésztésével csökkent és zéró fehérjetartalmú tej előállítása válik lehetségessé.

Leírás
Kulcsszavak
tejfehérje, allergia, polimorfizmus
Forrás