Kognitív enhancer anyagok

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A kognitív vagy más néven megismerő funkciók gyűjtőfogalom, amely magába foglalja az észlelést, az emlékezést, a tanulást, a gondolkodást és a figyelmet, azaz az információfeldolgozás mentális folyamatait. Az említett funkciók Alzheimer kórban károsodnak, mely az idős emberek nagy százalékát érintheti. A betegség a gondolkodás és a megismerési funkciók beszűkülésével, magatartásváltozással, elbutulással (demencia), majd gyors biológiai leépüléssel jár.

A megfelelő kognitív funkciók működésének a fenntartásában számos neurotranszmitter (acetilkolin, dopamin, GABA, glutamát) vesz részt, amelyek az elváltozások gyógyszeres kezelésében terápiás célpontként szolgálhatnak.

Az eredetileg Parkinson kór kezelésére bevezetett (-)-deprenilt az 1990-es évektől alkalmazzák Alzheimer kór terápiájában is. Ennek alapján kerestünk arra a kérdésre választ, vajon a kolinerg rendszer működésének vizsgálatára alkalmas viselkedésteszteken mérhető-e a vegyület enhancer hatása?

A kísérleteinkben a (-)-deprenil un. enhancer dózisainak a hatását megfelelő kognitív funkciókkal rendelkező, valamint előzetesen scopolaminnal gyengített kognitív funkciójú állatokon vizsgáltuk.

A kognitív funkciójának a vizsgálatára Y-labirintus tesztet és Passzív elkerüléses tesztet alkalmaztunk. Az Y-labirintus teszt pozitív vagy negatív megerősítéstől mentes az állatok exploratív tevékenységén alapuló teszt. A Passzív elkerüléses teszt esetén negatív megerősítést, áramütést alkalmaztunk.

Az Y-labirintus és Passzív elkerüléses teszten végzett kísérleteinkben az enhancer hatású (-)-deprenil önmagában alkalmazva nem változtatta szignifikánsan a rövid- és hosszú távú memóriát. Azonban, ha olyan körülmények között mérjük a hatását, hogy a vizsgált funkciót előzetesen gyengítjük, akkor erőteljes mértékben megmutatkozik a kognitív funkciókat javító hatása.

Leírás
Kulcsszavak
kognitív enhancer anyagok, (-)-deprenil, Y-labirintus teszt, Passzív elkerüléses teszt, tanulás elméletek, emlékezés, rövidtávú memória, hosszútávú memória, amfetaminok, kolinerg rendszerre ható szerek, GABA, glutamát, acetilkolin, katecholamin rendszerre ható szerek, (-)-BPAP
Forrás