A glutamin-dús és glutaminban szegény jejunális táplálás hatásának összehasonlítása pancreas necrosisban és nyelőcső resectio után

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A kórházakban fekvő betegek alultápláltsága és a malnutritioból eredő késleltetett gyógyulása, a szekunder fertőzések, a sebgyógyulási szövődmények, halandóságuk adta az ötletet, hogy tegyek valamint a posztoperatív állapotban lévő betegek energia és fehérje hiányának pótlásáért. A klinikánkon kezelt betegek adták a lehetőséget a terv megvalósításához. Számokkal kifejezhető értékekhez akartam jutni, hogy magam is meggyőződjek a táplálás gyógyító erejéről. Betegeink adatainak feldolgozása után az enterális táplálással és különösen glutamin-dús diétával kapcsolatban a következőket állapítottam meg, amelyek a klinikai gyakorlatban is jól hasznosíthatók.

  1. Összehasonlítottam a glutamin-dús jejunális táplálás hatásait necrotisalo pancreatitisben és nyelőcső resectio posztoperatív kezelésben.
  2. A glutaminban szegény táppal meglepően jó eredményeket mérhettem.
  3. Tanulság még számomra, hogy egy szerényebb fehérje és glutamin tartalmú tápszer is képes jól hasznosulni. A bél az egyik legfontosabb szervünk az infectiok elleni védekezésben. A táplálék kínálat hatására kénytelen működni és egy működő barrier összes előnyével a lokális és szisztémás védelmet szolgálni. A mért adatok alapján, ha nincs módunk immun-táplálásra, legalább az energia bevitelt és a fehérje pótlást kíséreljük meg fedezni. A vészhelyzetben esszenciálissá váló glutamint pedig korán és nagy dózisban - legalább 30 g/nap adagban – használjuk!
  4. A tápláltsági állapot megítélésére a testtömeg index, a lymphocyta szám, a szérum összfehérje, albumin érték és az antropometriai változások rögzítése mellett, érdemes a malnutritio gyors indikátorait: a PRA és RBP változását figyelemmel kísérni. A jelzett vizsgálatok nagy műtétek, septicus és tumoros kórképek terápiája során nemcsak a tápláltságra vonatkozóan adnak jelzéseket, de az értékek csökkenése negatív kórjelzője a betegség progressziójának, jele egy relapszusnak Figyelemre méltó az “A” vitamin, mint mikrotáplálék a szervezet védekező mechanizmusában. Felel a bél integritásáért, a keringő immunglobulinok elegendő mennyiségéért. Veszélyeztetett tekinthetjük az alacsony retinol-kötő fehérje /RBP/ szérum szintet jelző betegeket, és gondolnunk kell arra, hogy bél barrier-funkciójuk is károsodott lehet. A mérések költségei elfogadhatók, heti egy alkalommal való követésük prediktív értékű.
Leírás
Kulcsszavak
Forrás