A szöveti transzglutamináz szerepének vizsgálata az egér fehér zsírszövetének kialakulásában

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Elöljáróban a zsírszövetről fontos tudnunk, hogy egy specializált kötőszövet, amely a triacilglicerol formában lévő zsír raktározására szakosodott. Ezen túlmenően olyan fontos endokrin szervnek is tekinthető, mely hormonjaival tudja szabályozni a szervezet teljes energia homeosztázisát. Kétféle, anatómialag is elkülönülő formája található meg az emlősökben a zsírszövetnek.Fehér, barna és újabban kimutatták a zsírsejtek egy harmadik típusát is, amely a fehér zsírszövetben hideg környezetre adott adaptív válaszként jelenik meg, biztosítva ezzel a szervezet termotoleranciáját. Ezek az úgynevezett „beige” sejtek. Manapság különös figyelem fordul a génexpresszió szabályozására alkalmas új fehérjék vizsgálatára.Ilyen lehet például a kálciumion-függő szöveti transzglutamináz (TG2),amely képes fehérjéket kovalensen összekapcsolni a glutamil és lizil- oldalláncaik között kialakított izopeptid kötésekkel. Munkám során célul tűztem ki, hogy a fehér zsír irányú differenciálódás hatékonyságának leírására megvizsgálni, hogy változik–e a zsírsejtekre jellemző marker gének expressziója TG2 hiányos egerekben. Eredményeim szerint a TG2 KO egerek táplálkozási szokásai nem térnek el a vad fenotípusú testvéreiktől. Egyedfejlődésük során testtömegük megegyezik, így a vizsgálat tárgyául szolgáló 16 hetes korukban is. A TG2 KO egerek a vad fenotípusú testvéreikkel azonos mennyiségű szubkután és gonadális zsírt képeznek.

Leírás
Kulcsszavak
szöveti transzglutamináz, egér, fehér zsírszövet
Forrás